Anchete jurnalistice

Indiferenta crasa a reprezentantilor Lafarge Medgidia

Casele crapate de masinile Lafarge, reparate tot din banii celor pagubiti

Medgidienii ale caror case au fost pe punctul de a se darama in urma circularii masinilor de mare tonaj apartinand societatii Lafarge spun ca nici macar nu i-au vazut la fata pe reprezentantii societatii producatoare de ciment si ca au fost nevoiti sa scoata bani frumosi din buzunar pentru a-si repara casele distruse

Oamenii spun ca au fost bataia de joc celor de la Lafarge Romcim si a autoritatilor locale care nu au miscat nici un deget pentru a contribui la reabilitarea locuintelor &cutremurate” de masinile unitatii economice. Desi Primaria Medgidia a stabilit un traseu ce trebuie respectat de masinile de mare tonaj, locuitorii strazii Kemal Agi Amet declara ca autovehiculele societatilor care sosesc din tara nu cunosc noul traseu si il folosesc pe cel vechi.

Ei adauga ca in weekend peretii caselor sunt din nou zgaltaiti de masinile de mare tonaj si ca apar mereu crapaturi care sunt acoperite bineinteles tot din bugetul propriu. Din momentul in care s-a intensificat circulatia tirurilor cu marfa locatarii mai multor strazi din oras au inceput sa faca sesizari catre fosta administratie locala in vederea solutionarii acestei probleme. Datorita terenului instabil pe care se afla locuintele, in urma trepidatiilor cauzate de autovehicule reapareau fisuri in structura de rezistenta a locuintei.
Oamenii reclamau crapaturi si rupturi in propriile case, ca in urma producerii unui cutremur, si erau, in pragul disperarii. Multi aveau crapaturi de puteai baga palma cu usurinta. Cele mai multe petitii au fost primate de la cetatenii care locuiesc pe strazile Vasile Lupu, Ion Creanga, Margaritarului, Ovidiu, astfel ca, Primaria a hotarat construirea unui drum ocolitor, pentru ca locuitorii sa nu mai fie afectati de traficul greu.

Dansau vitrinele……..

In Medgidia, peste 20 de strazi au fost grav afectate de circulatia masinilor de mare tonaj, care au pus in pericol constructia a peste 1800 de case.

Problema locuitorilor pricinuita de traficul intens al masinilor de mare tonaj pe stradute cu case care nu rezista impactului prea mare cu solul le-a dat batai de cap multora, ani de-a randul. Cei care au fost afectati de fenomen nici nu mai vor sa isi aduca aminte de noptile in care nu puteau sa doarma din cauza zgomotului provocat de masinile societatii Lafarge care rulau cu viteza, pe aleile inguste ale muncipiului.

„A fost o perioada groaznica. Masinile circulau si noaptea si faceau un zgomot infernal. Am avut crapaturi in pereti si era cat pe ce sa ni se darame casa, dar am varuit din nou si am chituit din banii mei. Ce altceva puteam sa fac? Cei de la Lafarge nu ne-au dat nimic asa ca m-am descurcat cum am putut. Toti de pe strada Poporului suntem in aceeasi situatie”, se plange o doamna resemnata in fata nesimtirii reprezentantilor Lafarge.

Un locuitor al strazii Kemal Agi Amet, poate cea mai afectata de circulatia masinilor grele povesteste cu resemnare cum „dansau vitrinele” si se crapau peretii la trecerea masinilor.

„Era foarte mult zgomot in timpul noptii si vedeam cum se miscau vitrinele. Au venit de la primarie, au facut constatari si ne-au promis materiale pentru renovarea caselor dar nu s-au tinut de cuvant. Pe cei de la Lafarge nici macar nu i-am vazut la fata. Am fost obligat sa investesc in casa, intrucat nu puteam sa locuiesc intr-o locuinta cu fisuri”, adauga Nelu Lungu.

Crapaturile produse de masinile Lafarge, reparate dintr-o pensie de 400 de lei

Daca unii dintre cei pagubiti au avut sursele financiare necesare renovarii locuintei, altii si-au rupt de la gura ca sa repare ce a stricat Lafargeul.

„Am reparat crapaturile si am varuit anul trecut din pensia mea de 400 de lei. Sotul mi-a murit acum 7 ani, eu traiesc singura si ma intretin numai cu pensia pe care o primesc lunar de la stat. Nu a venit nimeni de la Lafarge sa ma intrebe daca am cu ce repara casa”, reclama o pensionara de pe Kemal Agi Amet.

Conducerea locala acuzata pentru starea jalnica a drumului Medgidia- Valea Dacilor

O alta paguba pricinuita de Lafarge este si drumul dintre localitatile Medgidia si Valea Dacilor. Prapastios, dezastruos, jalnic, si periculos sunt doar cateva dintre descrierile facute de locuitorii satului Valea Dacilor care sunt foarte nemultumiti de aceasta situatie.

Satenii impart vina in ceea ce priveste starea actuala a drumului intre masinile societatii Lafarge si conducerea locala.

„Este un drum foarte periculos. Avem promisiuni de rezolvare a situatiei din partea primarului Iordache dar speram sa se si concretizeze. Oricum pe dansul l-am vazut la fata doar in campania electorala, se pare ca ne-a uitat pe noi, cei din Valea Dacilor”, declara o sateanca.

Se pare ca starea precara a drumului a afectat si relatiile dintre membrii familiilor din sat.

„Baiatul meu cel mic si-a cumparat masina noua dar vine mai rar in vizita pentru ca nu vrea sa o strice, si atunci conduce masina veche a bunicului sau”, spune cu resemnare Gavrila Tipliacof.

„Este imposibil sa circuli acolo deoarece drumul este pur si simplu catastrofal. Consider ca vina apartine conducerii locale pentru ca nu se implica suficient”, este de parere Ion Pana.

Desi majoritatea gropilor existente au fost umplute cu huma sau pietre, oamenii spun ca acest lucru nu a schimbat cu nimic situatia si asteapta cu sufletul la gura asfaltarea integrala a drumului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*