Administrație locală

Orasul Harsova, in plina dezvoltare

Din cand in cand, mai vin niste bani de la Guvern, catre primarii. Primaria orasului Harsova este una dintre putinele administratii la care au mai ajuns cateva fonduri care sa puna in miscare dezvoltarea orasului. „Nu a fost sesiune de depunere de proiecte unde sa nu depunem si noi. Am depus 30 de proiecte”, spune primarul Tudor Nadrag. Putem spune ca a avut ceva noroc. 
Casa de Cultura va fi rebilitata
Tudor Nadrag a reusit sa obtina de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Turismului 25 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea si modernizarea Casei de Cultura. Lucrarile vor fi derulate prin Compania Nationala de Investitii. 
Institutia este situata langa primarie, a fost construita in anul 1957 si a fost reabilitata in urma cu 20 de ani. Obiectivul cultural va fi modernizat, acoperisul va fi inlocuit, va fi reabilitat termic, va avea usi si geamuri noi si grupuri sanitare moderne. 
Primaria a pregatit documentatia necesara in vederea selectarii unei firme care sa realizeze aceste lucrari, astfel in cel mai scurt timp se va publica pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) anuntul pentru organizarea licitatiei.
Cheltuieli reduse prin programul Casa Verde
Pretul in crestere al energiei (electricitate, gaz, combustibili fosili) si deteriorarea mediului inconjurator l-au determinat pe Tudor Nadrag sa apeleze la diverse solutii alternative de producere a energiei. Primaria a obtinut finantare prin Programul „Casa Verde” pentru reabilitarea termica a Spitalului Harsova, a gradinitei cu orar prelungit “Tic Pitic”, precum si cresei de copii. 
Valoarea finantarii este de 11 miliarde lei vechi. „Banii vor fi utilizati atat pentru termoizolatii, cat si pentru pompe de caldura. Investitiile vor fi de un real folos avand in vedere faptul ca se vor imbunatati considerabil conditiile atat la spital, cat si la cele doua gradinite, cu un consum redus de combustibil”, a declarat Tudor Nadrag. 
in cadrul aceluiasi proiect, in curtea spitalului, va fi montata o micro turbina eoliana, cu o capacitate de 50 kilowati pe ora, care va asigura jumatate din consumul de energie al institutiei medicale. Din valoarea totala a proiectului, contributia asigurata de la bugetul local este de 2%. Si pentru acest proiect vor fi demarate in curand procedurile de achizitie.
Peste 180 de ha de teren vor fi impadurite
Un alt proiect cu care administratia locala din Harsova se poate mandri este impadurirea a 185,5 de ha de teren, fondurile fiind obtinute de la Administratia Fondului de Mediu in baza Ordinului 1090/2009. Valoarea estimata a contractului a carui procedura de achizitie este contestata in momentul de fata nu este deloc de neglijat: 3.785.332 lei fara TVA. Autoritatea locala a accesat aceste fonduri prin Consiliul Judetean Constanta. 
Proiectul de la Harsova este singurul din judet care a ajuns in faza de achizitie publica. Primaria ar urma sa infiinteze o padure de stejar alb, pufos, jugastru, ulm, frasin si plop alb. Puietii vor fi plantati in trei locatii: in apropierea satului Vadu Oii, in vecinatatea apelor termale si langa drumul national, spre Podul Giurgeni – Vadu Oii.  
„Vom planta in total un milion de puieti, 5.000 pe hectar”, a subliniat Tudor Nadrag. Plantarea puietilor se va face cu beneficiarii de ajutor social dar si cu participarea cetatenilor din oras. “Aceasta padure este o mana cereasca, o oaza de verdeata, in acest pol al secetei, la care este situat orasul Harsova”, a mai adaugat Nadrag.
Iluminat public neconventional – proiect unic in tara
in martie 2009 primaria Harsova a depus la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Braila  un proiect integrat care cuprindea trei subproiecte: iluminat stradal din surse neconventionale, panouri electronice de informare si sistem de monitorizare video in centrul orasului. 
Dupa ce a fost analizat aproape doi ani, functionarii ADR Braila au decis ca subproiectul privind iluminatul din surse neconventionale nu poate fi finantat, obtinand 3,2 puncte. Edilul insa nu se lasa invins de decizia ADR si a depus o contestatie pentru ca proiectul sa fie reevaluat.
“Iluminatul public din oras este unul necorespunzator din punct de vedere tehnic si a legislatiei in vigoare, precum si foarte scump. Vechimea stalpilor din beton este pe anumite tronsoane de aproximativ 25 de ani. Prin acest proiect mi-am dorit sa reabilitam sistemul de iluminat si in acelasi timp sa reducem cheltuielile la energia electrica”, a precizat Tudar Nadrag.
Valoarea investitiei este de trei milioane de euro. Proiectul presupune ca pe fiecare stalp de iluminat sa fie montate baterii solare si mici cilindri eolieni. „Un astfel de sistem de iluminat are o autonomie de 15 zile”, a mai precizat primarul. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*