Administrație locală

Mediul rural transfrontalier – un teritoriu de actiune colectiva

Proiectul transfrontalier incheiat intre administratia din Adamclisi si muncipalitatea General Toshevo incepe sa rodeasca. Primarul din Adamclisi, Emilian Burcea, sustine ca in vara va avea loc intrunirea oficialilor bulgari cu omologi romani, ocazie punctata prin manifestari artistice si culturale.
Consiliul Local Adamclisi, in parteneriat cu Municipalitatea General Toshevo, Bulgaria si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Constanta incearca inca din iarna sa obtina finantarea proiectului Mediul rural transfrontalier – un teritoriu de actiune colectivardquo;. Implementarea acestuia contribuie la dezvoltarea economica durabila a regiunii de granita Romania-Bulgaria prin cresterea cooperarii intre populatia angajata in activitati cu specific agricol din regiunea de sud a judetului Constanta si districtul Dobrich precum si asigurarea fuxului informational necesar pentru intretinerea unor exploatatii agricole eficiente si profitabile.
Printr-o solida pregatire profesionala producatorii agricoli vor dobandi bagajul de cunostinte necesar pentru a face fata concurentei Pietei Comune, precum si pentru implementarea de noi initiative pentru o agricultura competitiva. Vor fi capabili, de asemenea, sa anticipeze problemele cu care se pot confrunta si sa identifice solutiile optime pentru rezolvarea acestora. in acest scop vor fi organizate 4 sesiuni de instruire/perfectionare/calificare desfasurate pe 4 teme de interes general: Tehnologii moderne si reglementari UE pentru cultivarea, procesarea si marketingul cerealelor, plantelor oleaginoase, legumelor; Politica Agricola Comuna; Managementul fermei, plan de afaceri, contabilitate agricola; Lucrator in gospodaria agroturistica. in vederea participarii la aceste cursuri se vor constitui 4 grupe (cate una pentru fiecare tema) cuprinzand fiecare 30 de fermieri din mediul rural al judetului Constanta si al Districtului Dobrich (20 de persoane din Romania si 10 persoane din Bulgaria). Cursurile vor fi tinute de specialisti care au competenta si nivelul de expertiza necesare atingerii obiectivelor de instruire in conditii de eficienta maxima.
Fermierii care vor face parte din cele 4 grupe de cursanti vor fi in masura, la incheierea perioadei de instruire sa-si organizeze mai bine fermele si exploatatiile agricole, sa planifice judicios productia pe criterii de rentabilitate, transmitand in acelasi timp din experienta lor beneficiarilor finali ai proiectului din zona de sud a judetului si din districtul Dobrich, Bulgaria.
De asemenea, va fi creata o bursa virtuala prin intermediul unui web-site care ii va pune in legatura pe producatorii din regiune cu potentialii cumparatori de produse agro-alimentare. Pornind de la nevoile comune de dezvoltare economica si sociala a aparut ca necesara crearea unei structuri care sa faciliteze contactele de o parte si de alta a granitei intre diversii actori implicati in activitati de natura economica, sociala, culturala. Proiectul isi propune sa finanteze si realizarea studiilor necesare construirii unui Centru de Cooperare si Consultanta Transfrontaliera Romania Bulgariardquo;. Noul amplasament va avea rolul de a-i apropia pe fermierii din regiunea de granita a Constantei si Districtului Dobrich, precum si de a le acorda sprijin in vederea valorificarii produselor agroalimentare. in cadrul centrului vor fi facilitate intalniri de afaceri intre producatori si comercianti, se vor organiza periodic sesiuni de instruire si perfectionare, precum si diferite simpozioane si expozitii.
Existenta si functionarea unui astfel de centru va fi benefica pentru localitate si ar putea reprezenta un pilon al dezvoltarii economice a zonei prin atragerea intreprinzatorilor dispusi sa-si extinda afacerile in zona, prin exploatarea numeroaselor oportunitati existente. Pana acum Adamclisi a fost cunoscut ca punct de atractie turistica doar prin prisma monumentului aflat in localitate, dar odata cu crearea unei infrastructuri moderne de afaceri care dispune de facilitatile necesare, de o echipa profesionista care va activa in Centrul de Cooperare si Consultanta Transfrontaliera, Adamclisi poate deveni un promotor al turismului de nisa in partea de Vest a judetului: dezvoltarea turismului de afaceri, uval (data fiind vecinatatea cu podgoriile de la Ostrov), vanatoresc si de pescuit si nu in ultimul rand dezvoltarea agroturismului.
Obiectivele generale ale proiectului Mediul rural transfrontalier – un teritoriu de actiune colectiva se identifica si cu programele de formare si perfectionare profesionala initiate de Comisia Europeana in cadrul politicii agricole comune a Uniunii Europene. Efectele implementarii acestuia se resimt pe mai multe planuri: pe de o parte portofoliul de bune practici acumulate in cadrul implementarii proiectului poate constitui o baza importanta in realizarea ulterioara a unor proiecte similare de dezvoltare economica si sociala in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria 2007 2013 (axa 3), iar pe de alta parte o instruire si o calificare corespunzatoare permit celor din mediul rural sa acceseze fonduri nerambursabile prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 2013. Specialistii sustin ca grupul tinta va fi format din 120 de persoane, 80 din comunele situate in partea de sud a judetului Constanta si 40 din districtul Dobrich, Bulgaria, selectati in functie de apartenenta la una din urmatoarele categorii: proprietari de teren agricol, fermieri, arendasi sau alte persoane care doresc sa devina intreprinzatori in mediul rural si cetateni care doresc sa mentina si sa dezvolte activitati agroturistice, angajati sau potentiali angajati ai unitatilor de turism rural.
in alta ordine de idei, primarul Emilian Burcea sustine ca se desfasoara mai multe proiecte in localitate: reabilitarea si dotarea bisericii din Zorile, definitivarea stranelor in lacasul din Adamclisi, dar si finalizarea programului de pietruire a drumurilor. Pana pe 1 iulie se va asfalta un kilometru de drum in Adamclisi si va continua asfaltarea si intre satele Adamclisi-Zorile, dar si alti 3 kilometri spre Abrud. imi propun incheierea unui parteneriat cu Ion Corvin privind un proiect integrat: canalizare in Urluia, stadion in Adamclisi, dar si asfaltarea de drumuri”, a mai spus Emilian Burcea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*