Administrație locală, Fonduri Europene

Comuna Cerchezu va avea un Centru de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi

Primăria Cerchezu va implementa proiectul „Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi în comuna Cerchezu, județul Constanța”. Autoritățile locale au primit o decizie prin care au fost informați că proiectul, depus în luna februarie, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C13 – Reforme Sociale, a fost acceptat la finanțare cu suma de 1.640.598 lei.

„Obiectivele principale ale centrului sunt de a preveni separarea copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc. pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinți”, a precizat primarul Ștefan Chelaru.

Centrul de zi va fi construit pe amplasamentul dispensarului situat pe strada Ghioceilor. Accesul în imobil se va face prin partea de Est a străzii. Construcția nou propusă se desfășoară pe două niveluri – P + E și avea o suprafață construită totală de 267 metri pătrați.

Din punct de vedere funcțional, la parter se propune conformarea spațiului, având un acces principal pe partea sudică a clădirii, respectiv unul secundar pe partea vestică. Din accesul principal se ajunge într-un windfang/hol care distribuie circulațiile dintr-un hol principal către sala multifuncțională situată în partea dreaptă cu acces spre chicinetă; către zona grupurilor sanitare pentru persoanele cu dizabilități și grupurile sanitare separate pe sexe (femei, bărbați) în partea stângă, iar în zona centrală către chicinetă, cabinet medical și casa scării de unde se face accesul către etaj.

La etaj, din hol se face acces către biroul administrativ, camera de igienizare și grupurile sanitare separate pe sexe (femei, bărbați) în partea stîngă; către birou și camera personal – în zona centrală; și către sala de activități în partea dreapta, unde se regăsește și scara pentru evacuare în caz de incendiu.

Camera echipament de încălzire – pompa electrică de caldură aer-apă se face cu acces separat din exterior. Alimentarea cu energie electrică a imobilului se va face din rețeaua electrică existentă, prin branșament electric nou propus dar și printr-o instalație de alimentare cu panouri fotovoltaice și invertor ON GRID. Încălzirea imobilului se va face cu agentul termic fiind asigurat de centrala termică cu pompe de căldură. Pentru încălzirea încăperilor se vor utiliza ventiloconvectoare de perete.

Acoperișul este de tip terasă necirculabilă. Cu toate acestea, terasa necirculabilă poate fi accesibilă pentru întreținere, pentru verificări periodice sau pentru accesul la aparatele tehnice de pe terasă (răcitoare, panouri solare, panouri fotovoltaice) și se accesează printr-un spațiu amenajat din interiorul clădirii.

Serviciile oferite de centrele de zi sunt complementare demersurilor și eforturilor propriei familii, așa cum decurg din obligațiile și responsabilitățile părintești, precum și serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial. Centrul de zi asigură accesul beneficiarilor la educație informală și non formală și activități de supraveghere și suport în procesul de învățare care să contribuie la dezvoltarea personală și pregătirea acestuia pentru viața independentă.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*