Actualitate

Parcul eolian Fantanele si Cogealac, de trei mai mare decat cel din Spania

Grupul CEZ din Cehia, unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori europeni de energie, investeste 1,1 miliarde euro in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalata de 600 MW.

Parcul Eolian Fantanele si Cogealac, se va intinde pe o suprafata de 600 hectare, si va avea capacitatea de 600 megavati (egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda). Parcul va fi de trei ori mai mare in comparatie cu cel mai mare parc eolian din Europa situat in localitatea Guadalajara, Spania. CEZ Romania si-a propus ca la finalizarea acestui proiect sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile. Potrivit reprezentatilor CEZ Romania, constructia parcului amplasat la nord de Constanta se va desfasura in mai multe etape. Prima etapa a constructiei va genera 347,5 MW si va include 139 de turbine General Electric, cu o inaltime de 100 metri si cu o capacitate de 2,5 MW. A doua etapa a constructiei va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, fiind operationala pina la sfarsitul lui 2010, inceputul lui 2011. Martin Pacovsky, seful de operatiuni al CEZ Romania, a declarat ca grupul din care face parte s-a extins atat in Bulgaria, cat si in Albania si Ungaria si ca a ajuns pe locul 7 in sectorul energetic european, atat din punctul de vedere al clientilor, cat si din cel al capitalizarii de piata. Pacovsky a precizat ca investitia din Dobrogea va fi mult mai mare decat cea din Oltenia a grupului CEZ.

Prima turbina va fi ridicata in iulie

& Zilele acestea se vor incheia lucrarile la fundatii iar la inceputul lunii iulie vom avea deja prima turbina instalata din acest proiect”, a declarat Project Manager Ondrej Safar. Drumurile construite in timpul realizarii parcului eolian (137 km) vor avea aproape dublul lungimii litoralului maritim romanesc, intre Capul Midia si Vama Veche. Pentru transportarea si conectarea curentului electric produs de turbinele eoliene numai din prima parte a proiectului sint necesari 150 km de cabluri de diferite voltaje (33kV, 100kV). Peste 400 de persoane de nationalitati diferite lucreaza la constructia parcului eolian de pe imensul santier din Fantanele si Cogealac. Potrivit reprezentantilor CEZ Romania terenul este inchiriat de la localnici pe o perioada de 20-25 de ani, iar acestia primesc anual o suma ce nu se va face publica. Din informatiile noastre localnicii vor primii trei mii de euro pe an timp de treizeci de ani.

Beneficii pentru comunitatea din Fantanele&in prezent avem peste 1.000 de contracte de inchiriere a terenului”, a spus Ondrej Safar. Pentru montarea pieselor componente ale turbinelor eoliene se utilizeaza cele mai mari macarale folosite in Romania cu o greutate intre 500 si 700 t fiecare. O singura elice are lungimea de 48 m, iar diametrul rotorului este de 99 m. Investitorii promit ca drumurile si canalizarea din Cogealac si Fantanele vor fi modernizate. Un alt beneficiu al investitiei va fi gratuitatea iluminatului public, alimentat de noile instalatii. Parcul eolian va consolida prezenta CEZ pe piata romaneasca a distributiei de energie, grupul controland deja Electrica Oltenia (o investitie de 165 milioane euro) si electrocentrala Galati. Grupul este prezent in 11 tari din Europa centrala si de sud-est, avand circa sapte milioane de clienti. in prezent, in Romania, din energia eoliana se obtin numai sapte megawati.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*