Actualitate

Majorarile anuale ale valorii punctului de pensie reprezinta praguri minime

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care prevede ca majorarile anuale ale valorii punctului de pensie reprezinta praguri minime, iar valorile superioare pot pot fi stabilite prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat.
„Majorarile anuale ale valorii punctului de pensie reprezinta praguri minime. Valori superioare ale punctului de pensie pot fi stabilite prin legea anuala a bugetului asiguraririlor sociale de stat, cu respectarea prevederilor legii responsabilitatii financiar-fiscale nr.69/2010 si in concordanta cu strategia fiscal-bugetara corespunzatoare”, potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Deputatii din comisia de specialitate au sustinut ca trebuie lasata la latitudinea Guvernului posibilitatea ca, in functie de conjuctura economico-financiara a tarii, sa poata indexa valoarea punctului de pensie peste aceste praguri.
In situatia in care indicele de corectie rezultat in urma aplicarii prevederilor legii este mai mic decat cel precedent calculat, se pastreaza cel din urma.
Prin derogare de la prevederile Legii 7/2017 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, in anul 2017 indicele de corectie este 1,14, potrivit sursei citate.
Potrivit raportului adoptat de plen, odata cu majorarea valorii punctului de pensie la 1000 lei, de la data de 1 iulie 2017, conform OUG 2/2017, intre persoanele care se inscriu la pensie pana la aceasta data si cele care se inscriu la pensie incepand cu data de 1 iulie 2017 se creeaza inegalitate de tratament din punctul de vedere al cuantumului pensiei. Pensiile persoanelor care devin pensionari dupa data de 30 iunie 2017 sunt mai mici decat cele stabilite anterior, cu aproximativ 9%, din din cauza micsorarii indicelui de corectie de la 1,14 la 1,05.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 230 de voturi „pentru” si o abtinere.
Camera Deputatilor este for decizional.
Sursa: www.mediafax.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*