La începutul lunii, caravana de conștientizare, informare și implicare a autorităților în procesul de dezinstituționalizare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a poposit în comuna Vulturu.
Caravana ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative, precum Locuințele Protejate și Centrele de zi de recuperare. În acest context, echipa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale din localitatea Vulturu, care va beneficia de Centrul de zi ce se va înființa în localitatea Nicolae Bălcescu, alături de patru Locuințe Protejate.
Scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare dar și la beneficiile înființării de noi centre de zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.
“În cadrul întâlnirii la care am participat am fost informați despre obiectivul proiectului – Dizabilitatea nu este o barieră – dar și despre beneficiile extinderii serviciilor de terapie gratuite de care persoanele cu dizabilități din comunitatea noastră pot beneficia”, a precizat primarul Eugen Marius Berbec.
La Nicolae Bălceascu a început deja ridicarea a patru Locuințe Protejate cu o capacitate de 10 locuri fiecare. De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare. Va fi modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, proiect complementar Programului de Interes Național (PIN) privind dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în valoare de peste 7,5 milioane lei.