Interviuri

Marti incepe Kurban Bayram, cea mai mare sarbatoare a musulmanilor

Interviu cu domnul profesor Izmir Abdulgani
Kurban Bayramul dureaza patru zile si are semnificatia de Sarbatoare a Sacrificiului. De Kurban Bayram, turcii si tatarii taie miei, batali sau vitei in cinstea lui Allah si a profetului Mohammed si impart celor saraci carnea sfintita de hoge. 
Traditia spune ca Allah a fost miscat de gestul unui credincios care a vrut sa-si sacrifice fiul pentru a-si arata devotamentul. Ca sa opreasca jerfta, Allah a trimis credinciosului un berbec ce a fost sacrificat in locul fiului. Judetul Constanta are o comunitate insemnata de musulmani, iar Medgidia este un centru din acest punct de vedere. Aici l-am reperat pe domnul profesor Izmir Abdulgani, o figura emblematica a sportului local, caruia i-am adresat cateva intrebari. 
Reporter: Domnule profesor, in primul rand va urez un Bairam fericit din partea redactiei „Graiul Dobrogei” si a echipei „Steaua Sperantei Silistea”! 
Abdulgani Izmir: Va multumesc si va urez succes in tot ceea ce faceti!
R: Ce semnificatie are pentru dumneavoastra aceasta sarbatoare a musulmanilor? Cum o marcati?
A.I.: Este cea mai mare sarbatoare a musulmanilor de pretutindeni. Kurban Bayram-ul dureaza patru zile si are semnificatia de Sarbatoare a Sacrificiului. De Kurban Bayram, musulmanii sacrifica berbeci, in cinstea lui Allah si a profetului Mohammed si impart celor saraci carnea sfintita de hoge. in aceste zile de sarbatoare, cei tineri isi viziteaza rudele mai varstnice, in semn de respect  si  consideratie. Tot de Bayram, musulmanii isi amintesc de rudele decedate si dau de pomana in memoria acestora.
R: Sunteti un personaj cunoscut, mai ales in Medgidia. Aceasta faima o datorati fotbalului pe care l-ati practicat ca jucator, apoi ca profesor pentru generatii de copii. Ce merite impartasiti celorlalti prin sport?
A.I.: Aceasta faima i-o datorez in primul rand tatalui  meu care a fost jucator si antrenor, visul dumnealui a fost sa practic acest sport si sa duc mai departe traditia familiei. Pentru mine conteaza ca fostii si actualii elevi sa inteleaga ca performanta inseamna seriozitate, munca si sacrificii.
R: Lumea fotbalului romanesc nu este neaparat asa cum ne-am dori toti sa fie, fair play si profesionista. Cum reusiti sa promovati valorile ?
A.I.: Printr-o educatie sportiva riguroasa, in spiritul respectului fata de sine, colegi, adversari si nu in ultimul rand tot ce inseamna jocul de fotbal.
R: Ce provocari va mai ofera cariera de antrenor? 
A.I.: Nu cred ca exista o provocare anume, fotbalul iti ofera provocari la tot pasul, de aceea este cel mai iubit sport.
R: Va multumesc si va rog sa adresati cateva cuvinte cititorilor nostri de religie musulmana.
A.I.: Kurban Bayramınız kutlu olsun!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*