Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale comunei Siliștea, au organizat, în perioada 17-19 iunie, o serie de evenimente dedicate copiilor și tinerilor, acțiuni desfășurate cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europene ale Arheologiei.
Startul activităților educative și distractive a fost dat vineri, 17 iunie, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, din Piața Ovidiu nr. 12, Constanța. Arheologul Radu Petcu a prezentat modul în care arăta o casă romană, apoi copiii au pornit într-o misiune de descoperire a Zeiței Fortuna, transformată în mascotă. Cei care au dorit să afle secretele din spatele organizării unei expoziții au fost așteptați la etajul II al muzeului, chiar de către descoperitorii obiectelor expuse, arheologii le-au dezvăluit copiilor lucruri inedite.
Sâmbătă și duminică, 18-19 iunie, între orele 10:00 – 20:00, scena evenimentelor organizate de MINAC s-a mutat în Parcul Tineretului din satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea. Aici s-au desfășurat mai multe activități, copiii au avut parte de numeroase surprise, oferite de organizatori.
Specialiștii muzeului i-au îndrumat pe copiii în cadrul atelierelor de creație (desen, pictură, modelaj), au oferit premii celor care au participat la concursul „Micul arheolog” și au ascuns piese care mai apoi au făcut obiectul unei vânători de comori.
La acțiune au participat și Cercetașii României, de la care copiii au aflat detalii despre istoria organizației și obiectele de vestimentație specifice. Cercetașii le-au împărtășit copiilor din experiența lor, prezentându-le drumețiile întreprinse și soluțiile ingenioase ce pot fi aplicate pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute în timpul unei expediții. Atelierele pregătite de către acești parteneri ai Muzeului au fost extrem de interesante și distractive.
Copiii au participat la lecții de istorie vie oferite de voluntarii Asociației „Historia Renascita”
În cadrul evenimentului, voluntarii Asociației „Historia Renascita” Constanța le-au prezentat celor mici și celor mari, armurile și uneltele populațiilor antice care au trăit pe pământul dobrogean în urmă cu două milenii și le-au oferit detalii interesante legate de traiul cotidian și de cultura populațiilor din trecut. Tinerii au avut posibilitatea să învețe salutul romanilor, iar în ateliere au aflat cum anume se prelucrau atunci diferite materiale.
Asociația ”Historia Renascita” filiala Constanța a participat la eveniment cu două echipe de legionari romani și soldați barbari, aceste lecții de istorie vie fiind foarte apreciate de copii. Copiii din Țepeș Vodă au mai fost alături de voluntarii asociației și la alte activități și deja se pricep să tragă cu arcul.
“Sunt foarte mândru că am avut ocazia, în aceste zile să pun satul natal pe harta culturii, alături de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, de cei de la Biblioteca Județeană I.N. Roman. Dorim să organizăm Zilele Arheologiei Europene și în anii următori la Țepeș Vodă, dar să avem și alte evenimente de genul acesta”, a declarat Alexandru Ionașcu, președintele Asociației ”Historia Renascita” filiala Constanța.
În cadrul aceluiași proiect organizat la Țepeș Vodă, s-au mai desfășurat încă două acțiuni deosebite. Sâmbătă, reprezentanții de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța au organizat ateliere de linogravură și de aranjare a unui acvariu. Un capitol inedit a fost dedicat modului în care au evoluat, de-a lungul a milioane de ani, moluștele, în speță scoicile și melcii ce astăzi sunt prezențe obișnuite pentru cei ce ajung pe țărmul Mării Negre.
În aceeași zi, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța s-a alăturat evenimentului, prin desfășurarea acțiunii intitulată „Raftul prieteniei”. Acest proiect a avut scopul de a încuraja schimbul de carte între copii, fiind o modalitate gratuită și prietenoasă cu mediul de reînnoire a bibliotecilor personale.
Sâmbătă seara, tineri talentați au încântat publicul prin dans și cântec, Ansamblul „Silișteanca” le-a arătat spectatorilor pașii de dans ce însoțesc cântecele populare. Apoi, duminică, membrii „Revolution Dance Studio” au surprins asistența cu mișcări de dans modern.
“În urma unei propuneri făcută de colegul nostru, Alexandru Ionașcu, care a organizat și un mic muzeu al comunei, în fosta școală din localitate, am discutat și cu cei de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și s-a născut acest parteneriat, prin care am organizat Zilele Europene ale Arheologiei în satul Țepeș Vodă. Ne-am dorit să le oferim copiilor lecții inedite de istorie și arheologie. Au venit elevi din localitățile Corbu, Cumpăna, Constanța, Medgidia, din localitățile învecinate și mulți copii din comuna noastră, Siliștea. Au fost organizate ateliere de modelaj, pictură, lecții de istorie vie oferite de voluntarii Asociației ”Historia Renascita” și cei de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și copiii au fost foarte receptivi la tot ce s-a întâmplat pe parcursul celor două zile”, a precizat Mihai Soare, primarul comunei Siliștea.