Actualitate

Primaria Medgidia, restantiera la plata transportului profesorilor

Profesorii navetisti din municipiu nu si-au mai primit banii pe naveta de sase luni. Disperati, dascalii ii descos zilnic pe directorii institutiilor de invatamant la care predau in legatura cu plata decontului pentru transport si ameninta cu neprezentarea la ore in cazul in care nu isi vor primi banii.

Potrivit legii, profesorii au tot dreptul sa le fie decontat, in proportie de 100%, transportul. Totusi, in Medgidia, cadrele didactice navetiste nu si-au mai vazut banii din luna decembrie a anului trecut si sunt suparati foc pe administratia locala, spunand ca ei nu mai pot sa continue sa plateasca dintr-un salariu care oricum nu este foarte mare. Grupul Scolar Industrail &Dragomir Hurmuzescu” are in prezent 14 profesori navetisti care scot din buzunar lunar aproximativ 200 de lei pentru transport. Majoritatea se deplaseaza din localitatile Cernavoda, Constanta, si Ivrinezu. Directoarea liceului Despina Narita spune ca a trimis zece adrese Primariei Medgidia, in care explica situatia neplacuta insa nu a primit nici un raspuns. &Am trimis un sir de adrese insa nu am primit nici un raspuns. in schimb primim banii necesari platii utilitatilor, care oricum sunt serviciile primariei, astfel ca banii se intorc tot la ei”, a declarat Narita Despina, directoarea liceului. Conducerea institutiei spune ca situatia nu este una corecta si ca este frustrata de faptul ca nu poate stabili prioritatile. &Noi stim ce avem de facut, insa in conditiile in care nu ne putem stabili noi prioritatile, nu putem decat sa executam”, concluzioneaza cu of Narita Despina. Multi dintre sefii unitatilor de invatamant din municipiu si-au pus speranta in sedinta cu reprezentantii administratiei locale, ce fusese programata in data de 18 mai, insa intrunirea nu a avut loc, fiind amanata pentru o alta zi.

Toate-s vechi si noua toate

Motivatia administratiei locale pentru neplata transportului profesorilor este veche, si anume lipsa de bani. Purtatorul de cuvant al primariei Medgidia, Daniel Gheorghe a declarat ca situatia a fost creata din cauza lipsei banilor si ca autoritatile locale vor solutiona problema in cel mai scurt timp.

La scoala nr.4 din Medgidia, conducerea cere lunar suma necesara decontarii transportului celor opt profesori navetisti, insa fara nici un succes. &Trag nadejde ca se va rezolva problema. Profesorii se deplaseaza de luni bune la munca pe banii lor, iar majoritatea sunt debutanti, cu un salariu de opt milioane de lei vechi pe luna si nu le convine sa continue in acest fel”, a declarat sefa institutiei, Elena Dinca.

Mai multe localitati din judet sunt in aceeasi situatie

La scoala nr.6, profesoarele navetiste tinerele se bazeaza pe sprijinul financiar al parintilor. &Avem trei fete suplinitoare care fac naveta. Nu si-au exprimat vadit nemultumirea probabil pentru ca sunt necasatorite si au sustinerea parintilor, insa noi am facut demersurile necesare la primarie si speram intr-o raspuns favorabil pentru colegele noastre”, spune profesoara Emilia Ciocan, directoarea unitatii.

Din pacate, toate unitatile de invatamant din Medgidia sunt in aceeasi situatie, si zeci de profesori fac naveta in continuare pe banii lor. Municipiul Medgidia nu este singura localitate din judet, in care administratiile locale au uitat sa deconteze cheltuielile de transport. Sindicatul Liber al Salariatilor din invatamantul Preuniversitar Constanta a sesizat printr-o adresa, Inspectoratulului Scolar Judetean Constanta chestiunea restantelor existente la decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport in comun, din localitatea de resedinta la locul de munca si de la locul de munca in localitatea de resedinta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*