Social

Ziua Etniei Tatare sarbatorita in comuna Tuzla

Data de 13 Decembrie a fost aleasa ca Zi a Etniei Tatare datorita faptului ca, la 13 decembrie 1917 Parlamentul Tatarilor crimeeni a proclamat Republica Tatarilor Crimeeni si a aprobat constitutia. Cu aceasta ocazie se organizeaza manifestari festive mai ales in Dobrogea, unde traiesc cei mai multi tatari in Romania. Tatarii care s-au stabilit in Romania, in urma cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea.
La Centrul pentru Tineret Ion Creanga din localitatea Tuzla, a avut loc un spectacol in cinstea Zilei Etniei Tatare din Romania, duminica, 10.12.2017. Evenimentul a fost organizat de UDTTMR prin Organizatia Locala Tuzla, Primaria si Consiliului Local Tuzla si Asociatia Stratonis-Tuzla.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor nationale si cu discursul edilului comunei Tuzla, Resit Taner, urmat de Presedintele Gelil Eserghep si de Ghiuner Akmolla.
Dupa cuvintele de „Bun venit!”, s-a dat startul spectacolului plin de traditii tataresti. Spectacolul a fost deschis prin recitarea emotionanta a unei poezii de catre Idris Jeasminee. Au urcat pe scena: Ansamblul „Mini-Cansu” – Techirghiol, Ansamblul „Canrenkler” – Topraisar, Ansamblul „Qarilgas” – Tuzla, Ansamblul „Canlar” – Cobadin, dar si Corul copiilor de la Scoala Comunitara UDTTMR Tuzla. Tot copiii de la Scoala Comunitara UDTTMR Tuzla, i-au impresionat pe cei prezenti printr-un recital de poezii. De asemenea, publicul prezent la sarbatoarea Zilei Etniei Tatare a asistat la o demonstratie de arte martiale, dar si la sceneta „Koyli Men Qasabali”. Atmosfera de sarbatoare a fost minunata iar melodiile interpretate de solistul Arun Asim i-au incantat pe cei prezenti.
Toti cei care au participat la programul artistic au fost felicitati, iar in semn de multumire pentru minunatele momente cultural-artistice le-au fost inmanate diplome.
In cadrul acestui eveniment, la Centrul pentru Tineret Tuzla, au fost expuse obiecte traditionale tataresti, iar dupa spectacol a avut loc o petrecere asezonata cu delicioasele mancaruri traditionale tataresti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*