Psihologie

STAREA DE PLICTISEALA

„Plictiseala e un fel de echilibru instabil intre golul inimii si golul lumii, o echivalenta de vid, care ar insemna impietrire de n-ar fi prezenta secreta a dorintei.”
  Emil Cioran

  Plictiseala este o stare emotionala negativa, in decursul careia individul resimte lipsa dorintei de actiune, dar si senzatia subiectiva ca trecerea timpului are loc cu dificultate, inseamna sa fii deconectat de la lume si de tine insuti. Atunci cand esti plictisit, te simti ca si cum toata puterea de a mai dori ceva, ti s-ar fi epuizat.
  Una din cauzele plictiselii o constituie monotonia si faptul ca persoana respectiva nu gaseste sau nu are posibilitatea efectuarii unei activitati in care sa se implice cu o anumita motivatie sau cu pasiune.
  Toti avem momente sau perioade de plictiseala.
  Sunt momente in viata cand simti ca nu mai vrei nimic, ca totul e un deja-vu, ca mergi pe drumuri pe care ai mai fost… Nici o situatie nu ti se pare mai speciala… simti ca traiesti pentru ca trebuie, dar parca mai mult pentru altii… si atunci trebuie sa schimbi ceva, sa renunti la plictiseala din viata asta monotona. Apare mai frecvent la cei care traiesc stari depresive, de lipsa de speranta, se simt singuri si sunt usor distrasi de diversi stimuli care nu au vreo importanta anume pentru ei.
  Plictiseala te determina sa te indepartezi de ceea ce este cu adevarat important. Precum dependenta de munca si perfectionismul, plictiseala este o modalitate de a-ti distrage atentia de la experientele interioare. Este foarte important sa fim constienti daca ne place ce facem sau nu. Daca ne detestam locul de munca, atunci ar fi bine sa ne orientam catre altceva.
  Plictiseala este un mecanism de aparare pentru cei dependenti de munca si pentru perfectionisti. Acestia isi concentreaza atentia asupra activitatilor exterioare pentru a evita trairea emotiilor. Uneori plictiseala e o masca sub care ne ascundem pentru a nu fi nevoiti sa ne confruntam cu propria teama si propria nesiguranta. Diferenta dintre un om care are activitate si unul care se plictiseste este una foarte mare la nivelul sanatatii fizice, dar mai ales psihice. Cu cat faci mai putine lucruri de-a lungul unei zile, cu cat te plictisesti mai mult, cu atat esti mai supus riscului de a avea probleme grave de sanatate.
  Despre pericolul plictiselii, se stie ca toate starile psihologice negative scad eficienta sistemului imunitar, deci am putea vorbi de efecte fizice indirecte, precum o susceptibilitate sporita la boli si infectii etc. Plictiseala este nociva atunci cand depaseste stadiul unei stari trecatoare, prelungindu-se amenintator spre apatie si atribuind existentei lipsa de sens, ar putea fi un simptom al unor comportamente riscante, ca, de pilda, abuzul de alcool, fumatul, consumul de droguri sau o problema psihica. Apar modificari de comportament: scade toleranta la frustrare, iritabilitate, labilitate emotionala; tensiune psihica, performante intelectuale reduse, tulburari de personalitate.
  Cu cat dureaza mai mult, cu atat se mentin mai mult efectele negative fata de persoanele plictisite, sub toate aspectele: aptitudini, rezistenta la stres, aspect exterior, relatii personale si sociale.
  Plictiseala este la fel de periculoasa ca si stresul, deoarece este legata de reprimarea sentimentului de furie, ce poate duce la cresterea tensiunii arteriale si la suprimarea imunitatii naturale a corpului. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa intram in panica de fiecare data cand ne surprindem fara chef si indiferenti. Oricine poate fi plictisit din cand in cand, este totusi o reactie normala.
  Rolul pe care il are plictiseala, in fond, este de a ne trage un semnal de alarma. Cu cat ne cunoastem mai bine, cu atat vom fi mai capabili sa ne indreptam catre acei stimuli care nu numai ca nu ne plictisesc, ci ne ajuta sa ne dezvoltam, sa crestem, sa fim intr-un contact mai bun cu noi si cu cei din jur. Plictiseala pe care o resimtim astazi este foarte probabil o cauza a suprasolicitarii si nu substimularii. Putem scapa de plictiseala, fie prin activitati distractive, fie prin concentrare asupra unor sarcini mai captivante, prin antrenamentul mental, constant si facut cu placere si entuziasm. Cand suntem inconjurati de atata informatie, ne vine greu sa sortam ce e relevant si important, pentru a ne gasi implinirea in ceva.
  Trebuie sa alungam plictiseala din viata noastra, familiile noastre, profesiile noastre, trebuie sa eliminam rutina, banalitatea si monotonia, este deja vremea sa aducem fericire, complexitate si de ce nu, aventura in viata noastra.
  ATENTIE! Plictiseala este impotrivirea ta la dezvoltarea spirituala!
  

  ”Ii iertam adesea pe cei care ne plictisesc, dar nu le putem acorda iertare celor plictisiti de noi”.
Francois de La Rochefoucauld

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*