Psihologie

LUMEA IN CARE MAI TRAIM

JUDECAREA APROAPELUI se naste din impresia noastra ca suntem buni. Noua ni se pare adesea ca nu avem greselile pe care le judecam la altii. Insa este numai o parere
  (Nicodim Aghioritul)

  
  Traim intr-o lume… da, chiar oare in ce fel de lume? Cum de am permis, noi ca oameni, lumii sa evolueze intr-un sens atat de negativ?
  In viata oamenilor exista sisteme mai mult sau mai putin inchise ale lumilor psihologice, in interiorul carora omul traieste, de regula, toata viata. Tot de aici, omul isi absoarbe bazele pentru intarirea si pronuntarea propriei valori, modului de existenta si a valorilor.
  Nu traim intr-un secol iluminat, pentru ca valorile care tin de eternitatea fiintei noastre, de credinta, de iubire, de armonie cu noi insine si cu lumea, de bunatate si compasiune nu mai fac parte din realitatea vietii noastre, au fost neglijate.
  Lumea in care traim, ne judeca. Lumea in care traim, ne evita. Omul contemporan este un individ izolat intr-o mare multime de alti indivizi. Astazi „nu mai intalnim drumuri ale oamenilor, ci drumuri ale fugii. Fiecare om fuge de celalalt om. Fiecare om isi priveste aproapele banuitor. Fiecare om este singur.” (Max Picard)
  Noi am uitat sa ne iubim si lipsa stimei de sine se reflecta in relatiile noastre, in munca noastra si in gandurile noastre. Cand oamenii isi vor intelege locul in Univers, vor putea sa si-l revendice. Am negat atata vreme legatura noastra profunda cu universul, ba chiar, in loc sa ne pastram in armonie cu natura, ne-am luptat cu ea si am ajuns azi sa suportam consecinte teribile.
  Cunoasterea este cea care ne face sa credem ca nu suntem perfecti. Tot mai frecvent se resimte o lipsa de auto-pretuire in randul oamenilor.
  Incepem sa ne luam mult prea in serios. Si asta inseamna ca avem mai putini prieteni si mai putina pace a mintii. Daca vrem sa traim pasnic, trebuie sa recunoastem ca nevoia noastra de a avea dreptate este un semn de imaturitate intelectuala si de slabiciune emotionala. Aceasta nu-i foloseste nevoii noastre de a evolua sau de a ne implini in relatiile noastre cu ceilalti. (Paul Ferrini)
  Venim pe lume intr-o stare de orizontalitate, de vulnerabilitate si neputinta, fara a avea capacitatea de a ne ridica si infrunta lumea. Ca si copiii mici, ne aflam sub actiunea oamenilor importanti din vietile noastre si, prin ei, fie invatam sa avem incredere in ceilalti, sa ne deschidem la ceea ce e nou si spontan, relaxandu-ne si acceptand sprijinul din mediu, fie invatam ca nu ne putem baza pe ceilalti sau pe noi insine, devenind neincrezatori in ceilalti si in noi insine, lipsiti de toleranta la experientele noi si spontane, tinzand in a evita noi actiuni si comportamente si incapabili sa primim ajutor.
  Fiecare din noi traieste intr-un alt univers subiectiv. Unele persoane traiesc intr-o lume haotica, astfel ca au mereu nevoie de a corecta si de a face ordine. Altii traiesc in universuri fundamental interpersonale, in care oamenii au mereu diverse nevoi. Sunt persoane care locuiesc intr-un loc indiferent in care nimic nu conteaza. Nimeni nu are dreptate, pentru ca nimeni nu are un adevar absolut. Alergam dupa un scop fara sa ne mai uitam in jur.
  Viata nu se afla decat inainte, niciodata inapoi!
  Va dati seama in ce lume traim?
  Daca treci prin viata lasand usi deschise pentru orice eventualitate, niciodata nu te vei putea desprinde de trecut, nici nu vei trai ziua de astazi cu multumire. Regula generala este aceea ca imaginea noastra despre lume este o versiune a imaginii pe care am format-o in copilarie.
  Cel intelept nu mai incearca sa-i schimbe pe ceilalti sau sa le impuna punctul lui de vedere. Inteleptul nu se mai foloseste de toate imaginile pe care si le-a creat de-a lungul timpului; el nu mai pretinde ca este altcineva decat este in realitate. El se accepta pe sine asa cum este, iar acceptarea de sine se traduce inclusiv prin acceptarea celor din jur asa cum sunt, respecta convingerile lor, asa cum sunt ele.
  A fi cel care esti cu adevarat nu presupune nici un efort. Inteleptul merge intotdeauna pe calea cea mai simpla, aceea de a fi el insusi.
  Pentru ca indiferent daca tu iti alegi drumul in viata sau el te alege pe tine si iti lasi pasii purtati, important este sa fii fericit cu alegerile facute!
  Toti oamenii care, cu devotament, profesionalism, traiesc cumva intr-o comuniune spirituala, se bucura de fericire si adevar. Nu intamplator se spune, din toate cel mai mult omul vrea sa se cunoasca pe el insusi si din toate cel mai mult se teme sa se descopere pe sine insusi. Si totusi… Traim in era tehnologiei. Traim intr-o lume care ne ofera. Ne ofera acces la informatii, ne ofera acces la prieteni, la posibilitati, la oportunitati, la mijloace, la idei, la vise. Si totusi… La o multime si… La nimic. Si totusi… o viata, iar noi, o parte din ea!
  Trebuie sa invatam sa traim impreuna cu noi ca sa ne putem intelege unii cu ceilalti si sa facem din viata o arta in care ne exprimam cu emotie viziunea pentru a crea o lume mai frumoasa.

  Secretul fericirii se afla in fiecare, cauta-l in interiorul tau si-l vei descoperi!

  
  ”Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care o privim!”
  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*