Educatia scolara de calitate pentru toata lumea are intaietate asupra performantei in cercetare. Aceasta este concluzia ministrilor europeni ai educatiei, care s-au consultat asupra streategiilor de viitor
UE priveste educatia ca pe o chestiune de echitate sociala, dar si ca pe un factor care face o tara atractiva pentru investitii. De aceea, nu e intamplator ca si comisarul european pentru industrii este interesat de problemele de educatie. Deja in 2006, Guenther Verheugen a cerut statelor sa depuna mai mari eforturi: &Nimic altceva nu ne ajuta. Avem nevoie de oameni bine instruiti in Europa, si de aceea cerem insistent statelor membre sa reformeze sistemul lor de educatie pentru a oferi oamenilor sanse mai bune in viitor”.
Aceasta pregatire ar fi bine sa inceapa, in opinia specialistilor, cat mai curand posibil, deja de la gradinita si din scoala primara. Dar, deja de aici drumurile se despart, potrivit unei anchete a UE. Ofertele de educatie prescolara fac abstractie tocmai de copiii din familiile dezavantajate, ceea ce le diminueaza acestora suplimentar sansele in viata.
UE are si alte prioritati in domeniu. in 2006, de exemplu, fiecare al patrulea tanar de 15 ani avea deficiente la citit. in fata acestei realitati, dorinta ca peste 10 ani, 80 la suta din elevii ciclului gimnazial sa stapaneasca cel putin doua limbi straine, pare o utopie.
UE a lansat sloganul invatatului pe intreg parcursul vietii. Comisarul european al educatiei, Jan Figel, a explicat insa ca in context sunt lasati la o parte tocmai cei care trebuie sa asigure acest proces profesorii: &Este o chestiune legata de investitii mai multe si mai bune. Mai bun inseamna mai eficient. Trebuie sa incepem cu profesorii. Daca facem abstractie de profesori, atunci cine sa inceapa in salile de clasa cu invatatul o viata intreaga?”
Ministrii de resort stiu ca educatia de calitate presupune multi bani. in situatia in care numeroase tari se confrunta cu dificultati bugetare, cererile de suplimentare a fondurilor nu sunt intampinate cu simpatie . Totusi, responsabilii din invatamant stiu ca argumentele sunt de partea lor, la fel si comisarul Figel: &Este obligatoriu. Fara constiinta ca educatia joaca un rol central in politica Europei, nu putem avansa. Locuri mai multe si mai bune de munca fara educatie de calitate – aceasta este o iluzie.”
Pe acest fundal, ministrii educatiei si Comisia de la Bruxelles au transmis urmatorul mesaj: in educatie trebuie investit mai ales in perioade de criza, fiindca aceste fonduri ofera pe termen lung dobanzile cele mai mari si mai sigure.
(Sursa: Deutsche Welle)