Fonduri Europene

“FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă – transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

Proiectul integrat “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă – transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” a fost lansat pe 29 martie 2018, perioada de implementare fiind de 36 de luni. Acesta de apropie de final, astfel că în cele ce urmează vom face o retrospectivă a ultimelor patru luni.
Proiectul a avut o valoare de 3,6 milioane euro și a avut ca scop ridicarea nivelului de trai al populației, mai exact 580 de oameni din Satu Nou au beneficiat de aceste fonduri.
Proiectul a acționat pe șapte direcții de dezvoltare și implementare începând de la îmbunătățirea confortului de locuit, continuând prin rezolvarea problemelor de sănătate pentru sătenii selectați și eligibili și terminând cu crearea de locuri de muncă pentru acești oameni. 
Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a opta sesiune
Bursa locurilor de muncă se adresează beneficiarilor din grupul țintă al proiectului, membrii ai comunității Satu Nou și este organizată de Asociația Regal – Centru pentru Tineret Constanța în colaborare cu Asociația Forța Tinerilor – FORTIN. Organizatorii își propun în acest fel, să vină în sprijinul persoanelor care doresc să își găsească un loc de muncă pe raza județului Constanța.
La evenimentul Bursa locurilor de muncă din perioada 27-29 august au participat aproximativ 90 de persoane, care s-au aflat în căutarea unui loc de muncă.
Printre cele 20 de firme care și-au prezentat ofertele s-au numărat: S.C. INTER CONST 2005, S.C. SYL PROF SERVICES, S.C. PRESTMAR PROFESIONAL,  S.C. PRESMAR NAVAL, S.C. OVAL CONCEPT, ȘANTIERUL NAVAL CONSTANȚA, S.C. MSDV STEEL GROUP, TRANSGUARD, etc.
Firmele au căutat forță de muncă pentru: șoferi, bucătari, ospătari, muncitori necalificați, faianțari, sablatori, tâmplari, electricieni, fierari betoniști, agenți de securitate, etc.
În perioada 23-25 septembrie 2020 a avut loc o nouă sesiune a Bursei Locurilor de Muncă. Evenimentul s-a desfășurat între orele 10.00 – 17.00 în localitatea Satu Nou (la Școala Gimnazială nr. 2). Și de această dată locuitorii din grupul țintă s-au arătat interesați de ofertele prezentate de firmele participante la eveniment. 
Activități în cadrul proiectului în luna septembrie
La cele patru centre sociale s-au făcut înscrieri în fiecare săptămână și au avut loc diferite activități cum ar fi: ședințe de consiliere socială și psihologică pentru părinți și copii, asigurarea de asistență medicală în funcție de necesitățile fiecăruia. De asemenea copii au pictat, au desenat și au jucat jocuri educative.
În cadrul activității îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale persoanelor din grupul ţintă a început montarea celor 90 de panouri solare, pentru ca beneficiarii să aibă condiții pentru igiena personală dar și pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece.
Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou 
În ultimele luni s-au făcut pași importanți în cadrul activității îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale persoanelor din grupul ţintă. Prin realizarea acestui obiectiv, 15 locuințe vor fi reabilitate și 90 de panouri solare vor fi montate astfel încât beneficiarii să beneficieze de dotările minime necesare pentru apă caldă și încălzire.
În luna octombrie au fost demarate lucrările de reabilitare a unui număr de 5 case. Lucrările au presupuns: schimbarea acoperișului și a geamurilor dar și izolarea exterioară a locuințelor.
De asemenea, până în prezent s-au montat 45 de panouri solare din cele 90. 
Activități în cadrul proiectului în luna octombrie
După finalizarea cursului de lucrător în comerț, cursanții au susținut în data de 06 octombrie examenul de absolvire. Pe 26 octombrie, cursanții au susținut examenul pentru meseria de  cofetar patiser.
Cursurile de calificare profesională se organizează în cadrul unei activități a proiectului ce vizează creşterea gradului de ocupare al persoanelor inactive din comunitatea marginalizată Satu Nou – 64 de programe de ucenicie și înființarea a 60 de noi locuri de muncă.
De asemenea în data de 10 octombrie, 17 persoane din grupul țintă au beneficiat de analize gratuite.
Au fost obținute licențele definitive pentru serviciile sociale
În urma controlului efectuat de către inspectorii din cadrul Agenției Județene de Protecție și Inspecție Socială Constanța, s-au obținut licențele definitive pentru cele patru servicii sociale și anume: Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber „Clubul vârstnicilor”, Centrul comunitar de asistență și prevenție, Centrul de zi de consiliere și sprijin pentru părinți si copii, Serviciul social de asistență și suport pentru persoanele adulte cu dizabilități.
Cele patru centre au fost înființate în cadrul activității – Dezvoltarea şi furnizarea de servicii sociale, medicale şi medico-sociale.
Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate 
Lucrările au fost demarate în octombrie și până la sfârșitul lunii noiembrie au fost reabilitate 14 dintre acestea. 
Având în vedere că vremea a fost favorabilă, în luna noiembrie s-a lucrat intens și astfel încă nouă familii din grupul țintă se pot bucura de locuințe modernizate. Lucrările au presupus și de această dată: schimbarea acoperișului și a geamurilor dar și izolarea exterioară a locuințelor.
De asemenea, în noiembrie au fost montate încă 20 de panouri solare, astfel până în prezent s-au montat 65 de panouri solare. 
Activități în cadrul proiectului în luna decembrie
În ultima luna din an au fost finalizate lucrările din cadrul activității îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale persoanelor din grupul ţintă. A fost reabilitată și ultima locuință, de acum 15 familii din Satu Nou se bucură de locuințe care le asigură un confort ridicat.
De asemenea au fost finalizate și lucrările de montare a celor 90 de panouri solare.
În cadrul activității ridicarea gradului de educaţie la nivelul comunităţii, în luna decembrie,144 de școlari și 65 de preșcolari au primit subvenția de 1800 lei/an/copil.
De asemenea, în cei 3 ani de proiect copii au stat câte 2 ore/zi la Clubul Cercetașilor (preșcolarii) și Clubul Copiilor (școlari clasele I-IV).
Obiectivul  – Creşterea gradului de ocupare al persoanelor inactive din comunitatea marginalizată Satu Nou – a fost realizat. Pe parcursul derulării proiectului s-au angajat un număr de 91 de persoane din 101 cât era vizat în proiect. 
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, axa prioritară 4 “Incluziunea socială și combaterea sărăciei”.
Pentru mai multe informații despre implementarea proiectului accesați site-ul: www.fortin.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*