Comunitate, Educație, Mediu

Școala Gimnazială nr.1 Topalu câștigătoarea proiectului „Adună PET cu PET și tratează școala cu resPEcT!”

Școala Gimnazială nr.1 Topalu este câștigătoarea proiectului „Adună PET cu PET și tratează școala cu resPEcT!” inițiat de Asociația Cernavodă Plus. Devotamentul, implicarea, spiritul de echipă atât al părinților, cadrelor didactice, Primăriei și Consiliului Local au contribuit la reușită și la obținerea premiului I, ce constă în dotarea școlii cu panouri fotovoltaice.

La 1 februarie Asociația Cernavodă Plus a dat starului unui concurs de colectat plastic între 8 școli din orașul Cernavodă și comunele: Seimeni, Topalu și Rasova. Concursul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Adună PET cu PET și tratează școala cu resPEcT!” care face parte din programul „Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl Romania. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și a afluenților săi.

Concursul a fost o oportunitate de a uni comunitatea în jurul rezolvării unei probleme stringente de mediu – poluarea cu plastic; de asemenea, organizatorii și-au dorit să crească viitori adulți implicați, muncitori, responsabili, educați în spiritul protecției mediului, integri, capabili să depună eforturi constante, și să facă echipă pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

„Deși doar o școală putea câștiga premiul concursului, am constatat la final, că toți au câștigat: au lucrat în echipă, s-au încurajat și motivat permanent, au devenit conștienți că deșeurile pot aduce plus valoare în comunitate atunci când sunt valorificate, au fost inventivi, creativi, distrându-se cu capacele provenite de la peturi și, cel mai important, au făcut fapte bune pentru natură, salvand-o de zeci/sute/mii de kilograme de plastic poluator! Așadar, cu mândrie și cu profundă considerație, avem onoarea să anunțăm instituția câștigătoare a sistemului fotovoltaic – Școala Gimnazială nr.1 Topalu, care a colectat 1075 kg de plastic”, a transmis Asociația Cernavodă Plus.

În total, în cadrul acestui proiect, s-au colectat, datorită implicării exemplare, a efortului susținut pe termen lung, al organizării tuturor celor implicați (directori, profesori, elevi, părinți și autorități locale) – 2.500 kg de plastic.

„Planeta poate supraviețui fără oameni, însă noi nu putem supraviețui dacă ne distrugem singuri casa. Cei mai mulți speram ca generația noastră să nu fie martoră la schimbările climatice cauzate de om. Din păcate, acestea sunt evidente încă de acum. Cu toate acestea, se crede că nu e prea târziu pentru a îmbunătăți situația, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare și miliardele de animale care mai locuiesc aici. Este timpul să răspundem la mesajul de salvare pe care ni-l trimite natura. Nu doar pentru a asigura diversitatea uimitoare a vieții pe Pământ, pe care o iubim și față de care avem o datorie morală să coexistăm, ci și pentru că viitorul a circa 8 miliarde de oameni care depind de aceasta” a fost mesajul transmis de conducerea instituției de învățământ, mesaj care i-a motivat pe elevi și astfel s-au implicat în activitate cu mult entuziasm și au și obținut locul I.

Viceprimarul Daniela Tudor a fost reprezentantul Primăriei și al Consiliului Local în cadrul proiectului.

„Doresc să îi felicit pe elevi în primul rând pentru reușita lor, pe cadrele didactice pentru implicarea în această activitate, pe părinți pentru susținerea copiilor. Colaborâd și fiind uniți am dovedit că se poate! Mulțumesc pe această cale și Asociației Cernavodă Plus că ne-au oferit posibilitatea să implicăm comunitatea în rezolvarea unei probleme de mediu – poluarea cu plastic”, a declarat viceprimarul Daniela Tudor.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*