Educație

Măsuri pentru reducerea abandonului școlar la Liceul Tehnologic din Dobromir

Liceul Tehnologic Radu Priscu Dobromir a obținut de la Ministerul Educației fonduri în valoare de aproximativ 980.000 de lei prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Banii vor fi folosiți pentru implementarea unor activități ce au ca scop reducerea numărului de elevi care renunță la sistemul de învățământ.

„În unitatea noastră de învățământ la nivelul anului 2020-2021 s-a înregistrat o rată a abandonului școlar în rândul elevilor de gimnaziu de 26,54 %. Totodată, raportându-ne la același an școlar avem o rată de absolvire a clasei a VIII-a de 55%. Dintre cei 55% care au absolvit opt clase, doar 72,72% au participat la Evaluarea Națională. De asemenea, am constatat faptul că un procent foarte mare (100%) dintre cei 72,72% care s-au înscris la Evaluarea Națională au obținut note sub 6. Ținând cont de această analiză am considerat că este important să luăm o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul elevilor și al părinților. Am depus cerere de finanțare în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) și am reușit să obținem un grant de aproximativ 980.000 de lei”, a declarat pentru publicația noastră, Georgiana Frățilă, directorul instituției de învățământ.

Obiectivele proiectului sunt: scăderea numărului de elevi care se află în risc de abandon școlar prin oferirea de articole necesare procesului de școlarizare; stimularea perfecționării cadrelor didactice prin sesiuni de formare în urma cărora să dezvolte abilități alternative de predare; creșterea ratei de absolvire a ciclului de învățământ gimnazial prin organizarea de activități școlare conexe ariei curriculare; creșterea procentului de elevi înscriși la Evaluarea Națională prin activități motivaționale și de învățare alternativă.

Beneficiarii proiectului sunt cei 265 de elevi înmatriculați în clasele V-VIII, cei 19 de profesori din cadrul unității de învățământ. Grupul țintă al proiectului este reprezentat de: elevi cu prezență scazută la școală, elevi cu rezultate scăzute la învățătură, elevii care au repetat cel puțin un an sau doi ani școlari, elevi care au un istoric școlar cu sancțiuni.

Una dintre activitățile de prevenire a proiectului este dedicată cadrelor didactice. Astfel, pe parcursul celor trei ani ai programului se vor organiza câte două workshop-uri anuale, prin care le vor fi prezentate de profesioniști din domeniul sociologiei și psihologiei școlare, tehnici și instruire în vederea consolidării competențelor în domeniul prevenirii și combaterii bullying-ului la nivelul școlii.

Programul “Tot ce am nevoie pentru școală” este o altă activitate de prevenire, fiind o acțiune de sprijin și stimulare pentru elevii aflați la risc de abandon școlar. La începutul anului școlar, fiecare elev din grupul țintă primește un set școlar complet constand in: ghiozdan, rechizite, papetarie, cărți, auxiliare școlare. După prima lună de școală, elevii pot primi în fiecare lună materiale noi (rechizite, papetarie,cărți), cu condiția să nu aibă mai mult de 5 absențe/lună.

Printre activițățile de intervenție din cadrul proiectului se află – Dezvoltare educațională prin activități remediale de meditații, lectură sau alte activități. Acestea se vor desfășura pe perioada întregului an școlar, vor avea frecvență săptămânală și vor fi susținute de cadrele didactice din școală. Această activitate poate cuprinde meditații la limba română, matematică, alte materii sau activități de lectură (în care vor fi incluse și audiții de carte și de muzică, activități de dezvoltare personală).

Alte activități de intervenție sunt: Magia cărților – spectacol online;  Excursii de o zi la obiective turistice, istorice și culturale din împrejurimile orașului/localității – pe parcursul celor 3 ani de proiect pot fi realizate 3 excursii de o zi (câte una în fiecare an școlar).

Activitățile de compensare ale proiectului sunt: Cursuri de dezvoltare personală și profesională pentru cadrele didactice; Sală pentru studiu dotată cu mic mobilier și consumabile școlare – se va amenaja o sală de clasă/alt spațiu conex disponibil în forma unui Săli pentru studiu, în care elevii cărora le este dificil să studieze acasă din motive de familii dezorganizate, sărăcie etc. (dar nu numai) să se poată retrage pentru a-și face temele sau proiectele școlare, a studia, a citi. Spațiul va fi dotat cu pupitre individiale, scaune ergonomice, corp de bibliotecă, cărți, atlase, enciclopedii, manuale școlare, auxiliare și un colț special amenajat cu consumabile școlare (papetărie și rechizite) pe care elevii le pot folosi pentru realizarea activităților.

De asemenea proiectul are ca scop și digitalizarea procesului educațional. În acest sens o sală de clasă din școală va fi digitalizată, prin dotarea cu table interactive (display), stație mobilă pentru încărcare inteligentă tablete, router wireless, etc

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani de zile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*