Cultură

Povestea regelui Dapyx

„… Intr-o seara de vara, in satul cladit in umbra Batranilor Munti, sosi un batran aproape orb, cu hainele ponosite si chipul chinuit de arsita si de drum lung. Nu avea nimic in desaga de pe umar, dar isi tinea cu mandrie la piept o lauta, parca la fel de incarcata de ani ca si el. Cand Luna incepu sa isi arunce razele asupra caselor si batranul se simti mai intremat, dupa o bucata de paine si o ulcea de vin, ii chema pe toti cei din sat in jurul sau si incepu sa isi depene povestea: „Acu multi ani, pe cand eu insumi eram tanar fecior, nu departe de aici era o cetate mare si frumoasa a getilor nostri. In ea stapanea bunul Dapyx, un rege viteaz si drept, ce unise in jurul sau multi razboinici darji. Si poate ar fi trait bine si in liniste Dapyx si getii sai, dar erau vremuri tulburi. Armate de la Rim venira si pe meleagurile noastre, cu mari ganduri de cucerire si de prada. Si Crassus era conducatorul lor, un om rau si plin de venin, ce vroia sa starpeasca orice urma de get. Si Crassus se abatu si asupra lui Dapyx, cu oaste multa, caci regele nu voia sa i se supuna si nici sa ii plateasca comori, asa cum facusera alti regi mai slabi” Batranul isi trase sufletul, mai lua o gura din vinul gros ca sangele de urs si continua
O luna incerca romanul sa treaca de zidurile cetatii, dar fara izbanda, caci sagetile getilor umpleau cerul si se abateau necrutatoare asupra soldatilor, sfartecandu-i asemeni unui uliu ce se abate peste porumbelul nestiutor. In timp ce incerca sa urce pe ziduri, Crassus o vazu pe metereze pe Gebila, fiica cea frumoasa a lui Dapyx si pe data se indragosti de ea. Ii si trimise un sol regelui spunandu-i ca ii lasa cetatea in pace, daca se invoieste sa i-o dea de soata, dar nici regele si nici fata nu se invoira. Atunci, cu mai mare furie se abatura romanii asupra orasului. Unul cate unul cadeau razboinicii geti. Atunci Dapyx trimise batranii, femeile si copiii sa se ascunda in Pestera Keiris, o grota tare incapatoare, dar si inselatoare, in care te pierdeai cu usurinta daca nu o cunoasteai bine. Au stat acolo la adapost cu zilele, pe cand razboiul era inca in toi. Intr-o seara ca asta, pe ziduri nu mai ramasesera decat doi geti, regele si prietenul sau Gebeides. Tocmai in acea seara, la o poarta ascunsa din spatele cetatii veni un batran preot, ce spus ca e sol de la dacii de peste Dunare.
„Trimite-ti razboinicul sa ceara armata si atunci vei izbandi oastea vrajmasa” ii spuse sihastrul. Dapyx il crezu pe batran, dar acesta nu era altceva decat un marsav tradator. Cand Gebeides iesi din cetate, romanii il asteptau la mica poarta si il legara imediat. Intrara in cetate, insa Dapyx nu li s-a dat prizonier, ci bau o cupa de otrava, pornind astfel spre lumea nemuritoare a Marelui Zamolxe. Romanii au distrus cetatea si apoi au mers la Keiris, spunandu-le oamenilor ca ii vor lasa sa plece de le-o da de de mireasa pe Gebila. Crassus se mira peste poate auzind ca getii se invoiesc si le dadu chiar si cadoul cerut, 101 de cai albi ca laptele, pentru mireasa si pentru cele 100 de fecioare insotitoare. Dar sa vezi grozavie: atunci cand iesira din pestera si se urcara pe caii romanilor, fetele scoasera toate din vestimentele albe sabii ascutite si arcuri cu sageti otravite si se abatura cu vitejie asupra dusmanilor. Mare prapad facura razboinicele si multi osteni pierdu Rimu in acea zi. Pierira pana la ultima, aceea era Gebila, strapunsa de sageti de otel, dar pe chipul fetei se citea zambetul linistit al vitezei primita de Marele Zeu. Inebunit de furie, Crassus ordona sa se zideasca toate intrarile pesterii si restul getilor sa fie lasati sa moara acolo, in inima muntelui. Dar povestea ne spune ca niste copii tot au scapat de acolo, prin tuneluri stramte ce duceau pana la malul Batranului Fluviu. Acei copii au crescut mari si au continuat lupta impotriva strainilor…” (adaptare dupa Al. Mitru, de Cristian Cealera Povestile Marii Negre)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*