La inceputul secolului XXI computerul este o necesitate, comunicarea digitala a devenit un reflex al locuitorilor marilor orase, unde viata fara telefon si calculator pare aproape imposibil de imaginat.
Accesul la informatie este esential in cadrul Programului Economia Bazata pe Cunoastererdquo;. Fiecare cetatean european trebuie sa aiba abilitatile esentiale pentru a locui si lucra intr-o societate globala. in Romania, tehnologiile moderne de comunicare au inregistrat un ritm accelerat de dezvoltare, similar sau chiar mai mare decat in unele tari dezvoltate. insa aceasta crestere nu este uniforma.
Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere”, initiat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei din Romania, este destinat comunitatilor rurale si mic-urbane. Acest proiect isi propune facilitarea participarii comunitatilor dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie, la Societateardquo; si Economia Bazata pe Cunoastererdquo;.
Avand o abordare unica, programul a fost sustinut de Banca Mondiala. Noua lume digitala ofera noi sanse copiilor din Romania, care vor invata intr-o comunitate virtuala din intreaga lume, dar si categoriilor socio-profesionale dezavantajate, intreprinzatorilor particulari din zonele rurale si mic-urbane, carora li se ofera, prin conectarea cu sistemele nationale, posibilitatea de a accesa acest program, care sa-i ajute sa-si dezvolte afacerile. Utilizand corect capitalul de cunoastere, competitivitatea economica a mediului local de afaceri va creste semnificativ. Abilitatea unei societati de a acumula si de a integra cunoasterea poate sa marcheze diferenta dintre prosperitate si stagnare.
Economia Bazata pe Cunoastererdquo; a asigurat in faza-pilot implementarea retelelor electronice ale comunitatilor locale in noua localitati. Retelele conecteaza Primaria, biblioteca locala, scolile gimnaziale si un punct de acces public la informatie oferind accces la Internet de mare viteza.
Proiectul va realiza retele electronice ale comunitatilor locale intr-un numar de aproximativ 200 de comunitati, dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cunoastere, oferindu-le in acest fel oportunitati de dezvoltare. Implementarea Proiectului in aceste comunitati constituie o investitie esentiala in asigurarea accesului cetatenilor la informatie, stimularea competitivitatii mediului de afaceri local si ridicarea nivelului de educatie cu ajutorul tehnologiei.
Obiectivul general al Proiectului este facilitarea participarii comunitatilor dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatie la societatea bazata pe cunoastere, in acord cu strategia guvernamentala de integrare in Uniunea Europeana.
Harsova, prin castigarea acestui program, face parte din aceasta comunitate virtuala mondiala, avand posibilitatea sa acceseze informatia la orice nivel. Prin intermediul paginilor web, comunitatea noastra isi va putea promova identitatea economica, sociala si culturala. Harsovenii pot astfel comunica cu oamenii din locurile cele mai indepartate, avand preocuparile cele mai diferite, legati fiind prin dorinta de cunoastere, dorinta de e-comunicare, de a crea, de a descoperi.
impreuna cu Scoala Generala nr. 1 si Biblioteca Oraseneasca, Primaria, care va asigura un punct de acces la informatie, se constituie intr-un portal al comunicarii si cunoasterii. in fiecare moment informatia se succede cu repeziciune, fiecare secunda reprezinta o noua sansa de a invata.