Cultură

Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

Festivalul – spectacol este cuprins in calendarul regional al activitatilor cultural-educative dobrogene ce are ca obiectiv principal promovarea traditiilor, culturii, artei, relatiilor sociale si turismului rural, atat in tara cat si in strainatate si acordarea suportului necesar pentru implementarea strategiilor locale, regionale si nationale de dezvoltare.
Acest festival are ca si obiectiv principal respectarea si promovarea diversitatii culturale dobrogene, a valorilor comune, incurajarea schimburilor culturale ale etniilor, descoperirea si promovarea ansamblurilor de copii si tineret din Dobrogea, dar si realizarea unor fructuoase colaborari cu ansambluri artistice din vecinatatea granitelor noastre – Bulgaria, Moldova, Serbia, etc.
Comuna Silistea, gazda Festivalului Prieteniei „Ethnos Dobrogea International”, a dorit ca prin organizarea acestui eveniment cultural sa celebreaze anul Centenar si sa transmita emotia artistilor participanti care pastreaza si promoveaza traditiile, portul, cantecul si dansul popular traditional.
In zilele de sambata 19 mai si duminica 20 mai, incepand cu ora 15:00, Primaria si Consiliul Local Silistea reprezentate de edilul Mihai Soare, in colaborare cu Centrul cultural judetean Teodor T. Burada si Asociatia culturala Prodan Virgil Medgidia, au dat startul festivalului folcloric al prieteniei si diversitatii culturale „Ethnos-Dobrogea International”, Editia a II-a, organizat la baza sportiva Silistea.
Pe scena special amenajata in aer liber au urcat: Ansamblul Silisteanca din Silistea, Ansamblul Amzacenii Yildizar Amzacea, Ansamblul Sanziene Dobrogene -Negru Voda, Luminite Dobrogene din Lumina, Ansamblul Junii Murfatlarului si Bujorelul – Murfatlar, Ansamblul Grecesc din Harsova, Grupul folcloric Reabina din Ghindaresti, Corul Cantus Mundi Plai de Dor din Albesti, Ansamblul Plai de Dor din Albesti, Corul Cantus Mundi Caralim din Limanu, Ansamblul Vanghilizmo si Ansamblul de Dansuri Romanesti – Mihail Kogalniceanu, Ansamblul Convietuiri din Cuza Voda, Ansamblul Catinasul – Tortoman, Ansamblul Colegiul National Kemal Ataturk din Medgidia, Ansamblul Valea Dobrogei – Mircea Voda, Ansamblul Pandelasul – Medgidia, Ansamblul Melekler si Irisii Dobrogeni din Constanta, Corul Cantus Mundi Flori de Salcam din Pestera.
Participantii la acest festival au primit din partea organizatorilor cate o diploma, iar trofeul festivalului folcloric din acest an a fost inchinat celor 100 de ani impliniti la Marea Unire, 100 de ani de romanism.
De asemenea, la Festivalul Folcloric al Prieteniei „Ethnos Dobrogea International” au fost invitati artisti precum: grupul de umor Dementialii, Formatia Tropaeum, Virginia Ciorogaru, Rodica Stoian, Dan Taranu, Bojin Maria, Elena Platica, Nelu Spanu, Didi Odagiu,Vivi Petcu, Sorin Banciu, Mihaela Vascea.
Sambata seara, gazdele au organizat Balul de Centenar. Prezentatorii spectacolului au fost: Didi Odagiu, Dragusanu Georgiana si Munteanu Ionela.
Prin acest spectacol multicultural, Comuna Silistea onoreaza Centenarul aducand in fata publicului o diversitate de dansuri traditionale stravechi, dansurile populare romanesti, dansuri specifice etniilor prezente pe teritoriul Dobrogei. Acest festival s-a nascut din dragostea pentru cultura si traditie si din dorinta de a transmite mai departe mandria strabunilor nostri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*