Administrație locală, Comunitate

Ziua Universală a Iei sărbătorită în comuna Siliștea

Transmiterea tradițiilor din generație în generație reprezintă dragostea și respectul față de strămoșii noștri. Autoritățile locale din Șiliștea au organizat pe 24 și 25 iunie un eveniment prin care au celebrat ia și au promovat tradițiile prin muzică și dansuri.

Dobrogea este cel mai vechi și mai cosmopolit pământ al țării, aici conviețuiesc în armonie români, aromâni, greci, lipoveni, tuci, tătari, bulgari și ucrainieni. De aceea autoritățile locale au decis ca sărbătoarea din Țepeș Vodă să se numească – „Ia dobrogeană înfrățită cu minoritățile”. Astfel, localitatea a fost pentru două zile locul de întâlnire al minorităților.

„Pe 24 iunie am sărăbătorit, Sânzienele, dar și Ziua Iei, această cămașă țărănească, reprezentativă pentru țara noastră, ne-am dorit să marcăm acest eveniment împreună cu minoritățile alături de care trăim zi de zi. Am avut invitați mai multe ansambluri folclorice, cântăreți de muzică populară, toți îmbrăcați în costume naționale”, a precizat primarul Mihai Soare.

La eveniment au participat în prima zi ansambluri folclorice din Lumina, de la Cumpăna, din comuna Tortoman, din partea UDTTMR. Și ansamblul Silișteanca a susținut un spectacol, fiind aplaudat de cei prezenți. De asemenea, au răspuns invitației autorităților și grecii de la Ansamblul Elpis din Constanța. Membrii ansamblului i-au încântat pe localnici, iar după ce au terminat spectacolul, cei mici încercau să danseze la fel ca ei.

În cea de-a doua zi, au sosit la Țepeș Vodă lipovenii de la Jurilovca și Ghindărești, ansamblul de bulgari, cel de la Fântânele și numeroși soliști de muzică populară.

„Ne-am dorit prin acest eveniment să încurajăm păstrarea tradițiilor și a portului popular. Sunt un iubitor al tradițiilor românești și port ie în mod frecvent. Sărbătoarea iei a fost dedicată, în special tinerilor și copiilor din comună, pentru că ne dorim ca ei să ducă mai departe tradițiile. Eu am crescut cu dragoste pentru costumul popular. Mama avea în casă, de la bunica și străbunica, un costum popular. Și tatăl meu purta cămașă țărănească. Îmi amintesc faptul că nouă, copiilor, bunica ne-a făcut ii, pe care le-am purtat o perioadă”, a declarat primarul Mihai Soare.

Totodată copiii din comună au participat în cele două zile la ateliere de fierărie, pielărie, confecționare bijuterii, gastronomie, prelucrarea lutului dar au învățat și jocuri de îndemânare tătărești.

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*