Primăria și Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România au organizat activitatea „Lupte tradiționale turco-tătărești KUREȘ”.
Activitatea s-a desfășurat sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 15:30, în Parcul Tineretului (Pădure). Locuitorii comunei dar și oaspeți din alte localități au asistat la o demonstrație de cinste, curaj și dibăcie. La eveniment a fost prezent și Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În mod tradiţional, regulile Kureșului interzic lupta la sol. Odată ce genunchiul unuia dintre luptători atinge solul, arbitrul opreşte meciul, iar concurenţii trebuie să repornească lupta lor din poziţia iniţială verticală (în picioare). Nu este permisă priza pe picioare sau pantaloni, să se folosească tehnicile de forţare a articulaţiilor, lovirile şi strangulările.
Regulile care stau la baza organizării küreş-ului sunt simple iar caracteristica de bază este întrecerea dreaptă. Potrivit tradiţiei, la final competiţiei, învingătorul pleacă acasă cu un batal, iar învinsul primeşte un „bayrak”, un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare.
Kureş-ul este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, având originea în Asia Centrală. Fiind un sport de masă, el este destinat amatorilor. În cadrul competițiilor de kureș, luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, făcând dovada cinstei, dreptății, curajului şi dibăciei etnicilor tătari, comunitatea tătară din România făcându-se remarcată prin însăși faptul că este singura comunitate etnică ce are un sport tradițional.