Administrație locală, Comunitate, Social

Festivalul Rodul Pământului la Cumpăna

După o pauză de doi ani, Festivalul Rodul Pământului a revenit și a adus la Cumpăna bunătățile toamnei în cadrul Zilelor Recoltei. Primăria și Consiliul Local au organizat în perioada 24 – 25 septembrie cea de-a XVIII-a ediție a festivalului național.

Evenimentul s-a desfășurat anul acesta într-o nouă locație: parcul de agrement din comună (strada Strajei – în vecinătatea salii de sport Elena Frîncu).

Prima zi a Festivalului Rodul Pământului-Zilele Recoltei a început cu o paradă impresionantă pe muzica de fanfară. Oaspeți de seamă din întreaga țară, dar și de peste hotare, au ales să se alăture acestei sărbători cu tradiție la Cumpăna.

Artiști consacrați, ansambluri folclorice și formații din toate regiunile etnografice ale țării au pus în scenă un spectacol de excepție. De asemenea sportivii, nou-născuții și gospodarii comunei au fost premiați de către Primăria și Consiliul Local Cumpăna, organizatorii evenimentului.

Cumpănenii dar și oaspeți veniți din întreaga țară s-au putut bucura în cea de-a doua zi a Festivalului Național Rodul Pământului ajuns de un spectacol extraordinar, experiențe culinare din cele mai diverse, cât și produse naturale și tradiționale la cele mai bune prețuri. Producători din tot judeţul, agricultori, grădinari, apicultori ori crescători de păsări şi de animale, dar şi meşteri populari, au oferit vizitatorilor o variată gamă de produse pentru sezonul rece.

Grătarele cu mici, cârnaţi sau fripturi, împreună cu muzica populară adevărată şi cu halbele de bere ori cu cănile de must proaspăt, au întregit atmosfera de sărbătoare oferind celor prezenți şi un prilej de distracţie, pe lângă sacoşele pline cu roadele toamnei.

Manifestările fiecărei zile au fost încununate de concerte dedicate în special tinerilor, în prima seară am petrecut pe rimuri rock alături Iris Nelu Dumitrescu, iar în cea de-a doua seară Liviu Teodorescu a încins scena festivalului cu cele mai în vogă ritmuri, ce au adus o imensă bucurie în rândul tinerilor comunei.

Totodată, în ultima duminică a lunii septembrie, se sărbătorește Ziua Satului Românesc. Cu această ocazie primarul comunei Mariana Gâju a transmis celor prezenți: “Satul este rădăcina a ceea ce suntem, sursa tuturor îndeletnicirilor noastre, leagănul în care creştem! Doina, hora, jalea, inul, cânepa şi lâna toate din blândul sat vin. Tradiţiile și vorba bună şi domoală tot din inima satului vin. Veşnicia s-a născut la sat și pâinea adevărată tot de aici este! Un popor fără tradiții este un popor fără viitor, iar la Cumpăna, nicio frumoasă tradiție a poporului nostru nu trece nesărbătorită. Încă din vremuri străvechi, oamenii îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru roadele pământului iar noi suntem datori să promovăm din generație în generație aceste tradiții și obiceiuri minunate, elementele etnografice, folclorul și arta populară. Este o zi extraordinară de toamnă, cu un decor superb, produse tradiționale, bunătăți gătite de gospodine iscusite, must proaspăt stors și ansambluri folclorice ce poartă mai departe fără a lăsa uitării multitudinea de obiceiuri, datini și tradiții ale satului autentic românesc. La mulți ani, Cumpăna! La mulți ani, dragi cumpaneni!Vă doresc o zi frumoasă în care să vă bucurați de frumusețea și bogățiile începutului de toamna. La mulți ani săteni, la mulți ani satelor românești!”.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*