Duminică, 7 mai, comunitatea din Lumina a fost în sărbătoare. Locuitorii alături de autoritățile locale au celebrat Ziua Comunei printr-un spectacol la care au fost invitați artiști cunoscuți. Evenimentul prilejuit de împlinirea a 34 de ani de la înființarea comunei s-a desfășurat în centrul localității, începând cu ora 11.30.
Comuna Lumina a fost înființată pe data de 9 mai 1989. Prima dată, ziua localității a fost serbată în anul 2007. An de an, locuitorii au marcat la această data Ziua Comunei, însă dacă această zi pică în cursul săptămânii, autoritățile locale aleg să celebreze cu câteva zile înainte.
Organizatorii evenimentului și-au propus ca în fiecare an să adune laolaltă toți locuitorii comunei, oferind-le activități dedicate celor mici, tinerilor dar și bătrânilor.
Evenimentul a început cu premierea oamenilor de seamă din comuna Lumina, după care, pe scena din centrul localității au urcat Ansamblul de Dansuri Luminițe Dobrogene, sportivi de la CS Shobu Lumina, artiști locali și naționali. Dintre invitații care au adus voie bună locuitorilor comunei îi amintim pe Carmen Șerban, Marian Cozma, Raoul, Maria Constantin, dar și numeroși artiști din Dobrogea – Vivi Petcu, Ionuț Ciujdea, Kiry Band, Elena Plătică, Florin Burescu și Glorya & Balkan.
La final spectatorii au asistat la un spectaculos foc de artificii.
Comuna Lumina e la fel de longevivă ca și locuitorii săi. În perioada 1873-1883 localitatea a fost populată cu coloniști germani care au stat aici până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când Hitler i-a vrut acasă, sub lozinca “Heim ins Reich” (Acasă în Reich). Au rămas atunci în sat doar 11 nemți.
Vechea denumire a localității a fost Cogealia, dată după șeful tribului tătar Cogea-Ali (Ali Cel Mare). Comuna s-a numit așa până în anul 1929 când a primit denumirea de Valea Neagră. Comuniștii i-au schimbat numele în Lumina, iar după Revoluția din 1989 s-a desprins de Ovidiu, împreună cu satele Sibioara și Oituz.