Administrație locală

Utilitati la costuri scazute pentru cetatenii din comuna Baraganu

Asigurarea utilitatilor necesare pentru un trai decent si ridicarea nivelului acestuia reprezinta obiectivul autoritatilor locale din comuna Baraganu. In acest sens au fost demarate mai multe proiecte ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii in cadrul comunei.
Edilul comunei Baraganu,Titu Neague ne-a informat ca: „In cel mai scurt timp se vor realiza probele la eoliana. Aceasta s-a racordat la reteaua de distributie a energiei electrice si s-a montat contorul”.
Primaria Baraganu deruleaza de la data de 15 august 2013, proiectul „Eficientizarea consumului de energie electrica pentru comuna Baraganu”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, in numele si pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Proiectului a avut in vedere implementarea unui sistem hibrid compus din turbina eoliana de 200 kw si o instalatie de biogaz de 100 m cubi, pentru producerea de energie electrica, in vederea reducerii costurilor pentru institutiile publice aflate in administrarea comunei.
Instalatia eoliana este folosita pentru a transforma energia vantului in energie electrica pe care apoi o introduce in reteaua electrica a consumatorului. Pe de alta parte, instalatia de producere a biogazului de capacitate mica-medie, foloseste rezidurile colectate de la diverse surse.
In ceea ce priveste utilitatile necesare pe care autoritatile locale doresc sa le asigure cetatenilor din comuna Baraganu, amintim de sistemul de alimentare cu apa in Lanurile pentru care conducerea Primariei doreste continuarea lucrarilor. Autoritatile locale lucreaza cu un inginer avizat dar si cu o firma de consultanta pentru a reface calculele privind lucrarile ce urmeaza a fi realizate. Se vor publica documentele pe S.E.A.P. (Societatea pentru Excelenta in Administratie Publica), iar mai apoi urmand licitatia.
Proiectul a fost inceput in 2009 iar lucrarile au fost sistate in anul 2011 de catre constructor, din lipsa de fonduri. La acel moment constructorul era obligat prin legislatie sa realizeze lucrarile din fonduri proprii, dupa care, acestea ii erau decontate, de catre beneficiar, respectiv Primaria Baraganu. Dupa ce lucrarile au fost sistate, firma a abandonat lucrarea. La data sistarii lucrarii, a fost introdusa conducta. Proiectul presupune forarea a doua puturi, construirea caminelor de apa si realizarea racordurilor la gospodarii. Aceste lucrari vor fi executate o data cu reluarea investitiei.
In perioada urmatoare, administratia locala va pregati documentatia necesara pentru organizarea unei noi licitatii, in urma careia va fi desemnata o societate care va finaliza lucrarile la sistemul de alimentare cu apa. Fondurile pentru aceasta investitie provin de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Autoritatile locale au primit 4 miliarde de lei in baza Ordonantei 28. La reluarea lucrarilor, Primaria va face racordurile pentru gospodarii, urmand mai apoi sa-si recupereze banii.
In prezent, administratia locala a demarat lucrari de reabilitare a acoperisului Caminului Cultural din localitatea Baraganu ce va fi schimbat.
In alta ordine de idei, autoritatile locale se gandesc la siguranta cetatenilor pusa in pericol de traficul intens mai ales a masinilor de mare tonaj. In aceasta privinta au demarat lucrari de constuire a trotuarelor in localitatile Baraganu si Lanurile. Trotuarele se amenajeaza prin turnare de beton. Acestea sunt amenajate de-o parte si de alta a drumului. In Lanurile se vor construi trotuare pe o distanta de 500-600 metri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*