Administrație locală, Cultură, Fonduri Europene

Primăria Ovidiu inaugurează Castrul Roman

Pe 7 iulie, Primăria Ovidiu inaugurează Castrul Roman, amplasat în Cartierul Ovidiu Sud.

Evenimentul de inaugurare va cuprinde: defilarea și reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum, concert susținut de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, premieră film documentar (producție Primăria Ovidiu & Imago Studio).

Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoria A din România.

Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină.

Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis.

Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso.Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.

„Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici”, au transmis reprezentanții Primăriei Ovidiu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*