Administrație locală

Navodari, orasul cu unele dintre cele mai scazute facturi la caldura

Primaria condusa de primarul Nicolae Matei a reusit achitarea platii, in avans, a combustibilului pentru luna viitoare. Potrivit primarului, demersul este unul prin care este asigurata caldura pentru apartamentele racordate la sistemul de stat, asta in conditiile in care Guvernul nu trimite in teritoriu nici un ban pentru acest capitol. Este vorba de 30% din factura de aproape 11 miliarde de lei vechi.

Proiectul „Ideea mea si norocul tau”, initiat de primarul Nicolae Matei, un proiect unic la nivel national este tot mai cunoscut printre locuitorii oraselor racordate la sistemul centralizat de distribuire a agentului termic. Proiectul este implementat, la Navodari, cu succes, iar administratia face, lunar, eforturi pentru achitarea, in avans, a 30% din factura aferenta lunii viitoare catre UT Midia. „Pentru incalzire, Primaria plateste la sfarsitul lunii avansul de 30% catre UT Midia. Este un fel de asigurare a faptului ca vom primi combustibilul pentru luna ce urmeaza, ca avem interesul de a mentine pretul stabilit, adica unul dintre cele mai mici din tara”, a declarat primarul orasului Navodari, Nicolae Matei despre acest demers. Intrebat despre suma de bani este vorba, Matei a raspuns: „Lunar, vorbim de o suma suprinsa intre 3,5 miliarde de lei si 5 miliarde, suma totala fiind de 11 miliarde + TVA”.
Promovarea acestui proiect este de notorietate, insa, aspectul cel mai interesant priveste valoarea facturilor pe care cetatenii orasului Navodari, racordati la sistemul centralizat de distribuire a caldurii, le achita in fiecare luna. Astfel, conform calculelor, respectiv a pretului stabilit al gigacaloriei, care pentru aceasta iarna a fost stabilit la 150 lei + TVA, navodarenii platesc: pentru un apartament cu doua camere, cu suprafata de 42,71 mp, factura este calculata la 307,8 lei, pentru o locuinta de 3 camere, cu suprafata de 52,71 mp, factura este de 379,8 lei, iar pentru un apartament cu 4 camere si suprafata de 62,71 mp, o familie din Navodari plateste 451,9 lei, adica tot atat cat plateste un constantean pentru factura la caldura pentru un apartament cu doua camere!

In aceste conditii, proiectul „Ideea mea si norocul tau” inseamna vointa si o buna colaborare intre administratia locala si institutiile implicate in implementarea initiativei primarului Matei. Tocmai pentru continuarea acestei colaborari, reprezentantii adminsitratiei locale Navodari solicita o mai mare implicare a asociatiilor de proprietari, mai ales ca de la Guvern orice suma de bani, la acest capitol, a fost sistata, iar autoritatile sunt nevoite sa se descurce in plan local.

9.057 de abonati, beneficiari ai proiectului „Ideea mea si norocul tau”

Amintim ca din programul „Ideea mea si norocul tau” fac parte 9.057 de abonati la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice. Toti acestia vor trebui sa isi ia angajamentul ca in urmatorii doi ani nu se vor debransa, in caz contrar vor trebui sa restituie suma de bani ce se constituie gratuitate la factura de energie termica, iar tragerea la sorti are ca scop sa determine ordinea si lunile in care locuitorii din Navodari vor beneficia de scutirea totala la plata facturii pentru cele 250 de apartamente.

Potrivit regulamentului, lunar, sunt extrasi 300 de abonati, care beneficiaza de acoperirea valorii facturii de energie termica pentru luna in care a avut loc extragerea; din acestia un numar de 50 de abonati participa la extrageri luna de luna indiferent daca in lunile anterioare au mai beneficiat de gratuitate, iar 250 de abonati vor avea gratuitate prin rotatie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*