Administrație locală

Inaugurari cu fast in comuna Gradina

In dupa-amiaza zilei de 10 noiembrie, in prezenta locuitorilor, a mai multor edili din judet precum si a unor reprezentanti din partea autoritatilor judetene, a fost inaugurat atat Caminul Cultural din Cheia cat si Monumentul Eroilor din Gradina.

Camin Cultural la standarde europene
Dupa trei ani de lucrari incepute de la zero pentru Caminul Cultural din satul Cheia, locuitorii se pot bucura, in sfarsit, de o locatie spatioasa unde pot organiza spectacole, serbari, nunti, botezuri dar si multe alte evenimente importante din viata lor. Despre acest proiect edilul sef al comunei Gradina, Gabriela Iacobici, a declarat ca „lucrarile de constructie au durat asa de mult deoarece administratia locala nu a beneficiat, la momentul demararii lucrarii, de sumele necesare pentru noua constructie”. Fericirea locuitorilor este foarte mare deoarece de mai bine de 20 de ani acestia nu s-au putut bucura de beneficiile unui Camin Cultural in satul lor. Din cauza infiltratiilor produse de inundatii, vechea cladire s-a prabusit si de atunci nu a mai fost construit un alt asezamant cultural. Caminul are dotari specifice, printre care scena si echipamente pentru organizarea de evenimente, suprafata totala fiind de peste 300 de metri patrati.
„Cladirea este una moderna, asa cum ne cer standardele europene. Este dotata cu gresie, faianta, geamuri termopan, centrala termica pe lemne si cocs si grupuri sanitare interioare”, a declarat Gabriela Iacobici. Valoarea investitiei a ajuns la suma de un milion de lei, jumatate din aceasta fiind asigurata cu bani de la bugetul local iar restul provenind de la Consiliul Judetean Constanta (CJC).
La grandiosul eveniment au participat: edilii din Lumina, Silistea, Tortoman, consilieri locali, reprezentanti ai autoritatilor judetene dar si locuitorii din Cheia care s-au declarat foarte multumiti de lucrarea dusa la bun sfarsit de administratia locala.
Monument ridicat in memoria eroilor cazuti la datorie
Cu fonduri de la bugetul administratiei locale din comuna Gradina, s-a construit un Monument al Eroilor, situat in incinta parcului de langa Caminul Cultural din localitate. Locuitorii comunei au astfel privilegiul de a avea o placa comemorativa ridicata in memoria eroilor cazuti la datorie in cele doua razboaie mondiale si a veteranilor de razboi. Ideea ridicarii acestui monument al eroilor ca semn de respect, apartine lui Anghel Bardac, profesor de istorie la Scoala din Gradina, lui Leonte Tudor, Colonel in rezerva, fost profesor cu grad militar la Institulul de Marina si a edilului Gabriela Iacobici. „Impreuna am format o echipa, am intocmit listele necesare si am inceput cautarile pentru a-i gasi pe toti eroii si veteranii”, a declarat primarul comunei Gradina, Gabriela Iacobici.
Pentru a duce la bun sfarsit acest demers, primaria Gradina a facut mai multe adrese catre Asociatia Veteranilor de Razboi Constanta, Muzeul Militar Constanta, Ministerul Apararii Nationale, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Ministerul Culturii si Cultelor (Comisia Nationala pentru Monumentele de For Public), Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National dar si la Arhivele Militare din Pitesti (UM 02405). Monumentul este din marmura neagra, placile inscriptionate cu numele si prenumele eroilor si a veteranilor fiind din bronz.
La dezvelirea placii comemorative, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Constanta, Mariana Gaju, a rasplatit-o pe Gabriela Iacobici cu o diploma de excelenta din partea ACoR pentru implicarea in dezvoltarea administratiei publice locale si activitatea sa in cei trei ani de mandat in fruntea comunei. „Primarul nu realizeaza nimic singur, ci impreuna cu echipa lui”, a declarat Mariana Gaju. De asemenea, in cadrul festivitatii edilul comunei Gradina a oferit diplome de excelenta tuturor celor ce au contribuit la ridicarea acestui monument dar si diplome de onoare edililor ce au participat la inaugurarea Momumentului Eroilor. Dupa incheierea festivitatilor, localnicii au fost invitati sa participe la un spectacol organizat in incinta Caminului Cultural din Gradina, seara fiind incheiata cu un superb foc de artificii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*