Administrație locală

In judet avem primari de 3 si 5 stele

in perioada 27 februarie – 3 martie a avut loc la Bucuresti cea de-a XIV a sesiune  ordinara a adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania.
in cadrul intrunirii au fost dezbatute mai multe probleme, printre care raportul de activitate, bilantul de activitate pe anul 2010, adoptarea unor decizii de asociere, precum si intalniri cu membri ai Guvernului. La adunare au participat peste 500 de primari din tara, din Constanta participand circa 15 alesi locali. 
Pe 28 februarie si 1 martie a avut loc ceremonia decernarii trofeelor si a diplomelor de excelenta: „PRIMAR DE 3-5 STELE”. Aceste distinctii au fost inmanate primarilor care au mai mult de trei, patru sau cinci mandate. 
Judetul Constanta se poate mandri cu un primar de 5 stele in persoana lui Cristea Gascan, edilul din Independenta, dar si cu 4 primari de 3 stele, este vorba despre Mihai Soare, edilul comunei Silistea, Mariana Gaju, edilul din Cumpana, Ion Constantinescu, edilul din Cerchezu, Stelian Gheorghe, edilul comunei Topraisar. Distinctiile au fost oferite din dorinta de a le rasplati meritele importante si in semn de apreciere pentru alegerea lor de mai multe ori in functia de primar.
Cristea Gascan a devenit primarul comunei Independenta din 23 decembrie 1989 si a ramas la conducerea acesteia pana in anul 1996.  Din acest an pana in 2000 s-a dedicat profesiei de cadru didactic. La alegerile din anul 2000 a candidat la functia de primar, pe care a obtinut-o si o detine pana in prezent.
“Am fost placut impresionat in momentul in care am primit trofeul. Eu masor trecerea mandatului in realizari, nu in timp. Sunt bucuros ca am implinit 80% din obiectivele pe care mi le-am propus la fiecare 4 ani. De-a lungul anilor am facut eforturi pentru a dezvolta activitatea primariei si pentru a imbunatati serviciile pe care le oferim cetatenilor. Administrez o comuna mare, care are in componenta cinci sate si cinci randuri de obiective: un numar de  5 biserici, 6 scoli, 5 camine culturale, o gradinita, un dispensar si peste 100 de km de drumuri; este o mostenire grea dar care trebuie modernizata. Raman la conducerea prmariei atat timp cat pot face ceva pentru oameni, cand nu voi mai reusi acest lucru, ma voi retrage”, ne-a spus edilul.
Cel mai tanar primar de trei stele din judet este Mihai Soare edilul din Silistea. A fost ales sa conduca comuna la varsta de 27 de ani, in anul 2000. “Ma simt onorat de aceasta distinctie si le multumesc cetatenilor comunei ca au avut si au incredere in mine. Am reusit sa duc la  indeplinire multe dintre obiectivele pentru care am fost ales. Vreau sa raman in continuare optimist ca si pe parcursul celor 12 ani de cand administrez comuna. Atunci cand am devenit primar eram practic un copil, fiu al satului si impreuna cu cetatenii am reusit sa deyvolt si sa modernizez localitatile Silistea si Tepes Voda”, a precizat tanarul edil.
De asemenea conducerea Asociatiei Comunelor din Romania a hotarat sa acorde diplome de excelenta si secretarilor de comune. Maria Patachia, este secretarul comunei Amzacea de 19 ani si a primit diploma de excelenta in semn de apreciere deosebita a meritelor pentru continuitatea si vechimea in cea mai inalta functie din ierarhia functionarilor publici de conducere de la nivelul comunei.
in cele cinci zile ale intrunirii primarii au mai abordat  problemele ce au vizat autonomia locala, elaborarea unui cod al finantelor publice, modificarea si completarea Legii 33/ 1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Mai exact, se urmareste ca in cadrul Consiliului Local, lucrarile de interes local sa fie aprobate de catre fiecare localitate in parte. in atentia primarilor a intrat totodata modificarea si completarea Legii 213/ 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Se are in vedere in acest caz ca trecerea unui bun din domeniul public al unei unitati administrativ teritoriale in domeniul public al alteia sa se faca prin Hotararea autoritatii deliberative a unitatii administrativ teritoriale ce urmeaza sa predea bunul. Se elimina astfel trecerea prin intermediul unei Hotarari de Guvern pentru a se simplifica lucrurile.
Participarea reprezentantilor structurilor asociative la sedintele Guvernului, implicit la cele organizate de Prefectura, extinderea proiectului „Economia bazata pe cunoastere” cu inca cel putin 1.000 de proiecte, utilizarea unor programe informatice si integrate intercomunitare de la sistemul national informatic de evidenta a populatiei, relatia dintre primari si sefii de Post, modificarea si completarea legii administratiei publice Locale au fost alte probleme discutate la intrunirea primarilor.
Alta propunere  a alesilor locali s-a referit la atragerea si completarea fondurilor pentru programele existente la nivelul fiecarei localitati. Se are in vedere stabilirea standardelor de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a programelor de investitii, precum si durata pentru implementarea acestora. Problema fondurilor a fost dezbatuta temeinic fiindca se stie bine ca sunt lucrari incepute in toata tara de ani de zile care nu mai au continuitate. Lucrul acesta face posibila situatia ca investitia realizata sa fie pierduta, iar banii cheltuiti inutil. Pentru asta, alesii locali doresc sustinere financiara de la Guvern, in special pentru proiectele cu finantare europeana.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*