Administrație locală

Culmea mediului: Guvernul investeste 30 de milioane de euro in spatii verzi la sate

Cele mai multe dintre comunele in care Guvernul pompeaza milioane de euro pentru plantari de spatii verzi au chiar prea mult spatiu verde, dar nu au asfalt.

Din judetul Constanta au fost aprobate pentru finantate doar 9 localitati si anume: municipiul Constanta, orasele Harsova si Navodari, si comunele Garliciu, Valu lui Traian, Mihail Kogalnicenu, Lipnita, Pecineaga si Fantanele.
De unde vin banii, unde vrea sa ajunga guvernul? Elanul cu care Guvernul – prin Ministerul Mediului, disloca aceste sume din Fondul National de Mediu (si in principal din banii colectati prin taxa de prima inmatriculare) – investeste zecile de milioane de euro pentru spatii verzi la sate apare in conditiile in care Romania – in special in mediul rural – se remarca negativ prin slaba retea de drumuri asfaltate. Guvernul isi motiveaza investitiile realizate in cadrul Programului national pentru imbunatatirea calitatii mediului prin faptul ca Romania trebuie sa asigure 26 metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor in fiecare localitate, pana la sfarsitul anului 2013, conform directivelor Uniunii Europene si legislatiei in vigoare. 
Conform cifrelor prezentate de Guvern, in prezent, media spatiilor verzi pe cap de locuitor este 9 metri patrati la nivel national, iar in mediul urban este de 5 metri patrati pentru fiecare locuitor. Prin urmare, in mediul rural, proportia ar fi de 13 mp de spatiu verde pentru fiecare locuitor. in ciuda spatiului verde redus, Romania sta cel putin la fel de prost si in privinta asfaltului. 
La nivel national, fiecare 1.000 de locuitori se bucura de 1 km de drum asfaltat, in timp ce vecinii nostri unguri se lauda cu o proportie de aproape zece ori mai buna: 1 km de sosea asfaltata la 141 de locuitori, potrivit unor statistici ale Enciclopediei Britanica. Raportat la suprafata generala de teren, Romania are 0,09 km de drum asfaltat la fiecare kmp de teren. Spre comparatie, Franta beneficiaza de o densitate de 1,72 km de sosea la kmp de teren, potrivit unor date citate de Revista de Transport si Logistica.
Si totusi s-a intamplat…Guvernul a alocat astfel 30 de milioane de euro pentru infiintarea de spatii verzi la sate, printr-o Hotarare de Guvern adoptata pe 9 februarie. Suma face parte dintr-un total de 53 de milioane de euro alocati pe 2011 pentru realizarea de spatii verzi in circa 280 de localitati din tara. 
Din acestea, 80 sunt orase (cu circa 23 de milioane de euro alocati) si 200 sunt sate (cu 30 de milioane de euro alocati). Lista localitatilor care au obtinut finantare prin Hotararea de Guvern nr.110 din 9 februarie, “privind aprobarea proiectelor selectate in sesiunea 21 septembrie 2009-12 octombrie 2009 si a finantarii acestora, in cadrul Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”,  este publicata in Monitorul Oficial 122 din 17 februarie 2011 (M. Of. 122/2011). 
in acea sesiune au fost depuse 1.056 proiecte, dintre care,  in urma analizei conditiilor de eligibilitate, au fost selectate 285 de proiecte in vederea finantarii, in valoare totala de 214 milioane de lei. Astfel, in urma adoptarii Hotararii de Guvern, unitatile administrativ teritoriale ale caror proiecte au fost aprobate, vor organiza licitatii in vederea realizarii acestora. 
Adoptarea actului normativ va duce la cresterea suprafetelor spatiilor verzi din localitati si apropierea marimii acestora de standardele europene in domeniu, prin dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi din localitati si infiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate ori reabilitarea sau extinderea celor existente. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*