Administrație locală

Consiliul Judetean Constanta organizeaza referendum in problema regionalizarii

Miercuri, consilierii judeteni sunt convocati la o sedinta extraordinara privind organizarea unui referendum in judetul Constanta pentru ziua de 17 sau 24 iulie. Cetatenii vor trebui sa raspunda la intrebarea: sunteti de acord cu desfiintarea administrativ-teritoriala a judetului Constanta?
„Desfiintarea nu se poate face decat cu acordul cetatenilor“, a declarat Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC). El este de parere ca situatia actuala a tarii reprezinta o „grava eroare“. „Cred ca Basescu si Boc incearca fel si fel de teme pentru a bulversa viata socio-economica a Romaniei. Au incercat, mai intai, cu sectoarele Bucurestiului. Au vazut ca nu au reusit si au mutat tema in teritoriu“, a mai spus Constantinescu, care a demontat fiecare afirmatie a premierului cu privire la nereusitele consiliilor judetene. Constantinescu a spus ca autoritatile judetene au accesat un procent de 91,5 la suta din cei 20 la suta care intrau in obligatia autoritatilor judetene. „Guvernul a reusit sa ia 4,5 la suta din cei 80 la suta pe care trebuia sa ii acceseze“, a mai spus presedintele CJC.
Referendum in 23 de judete
Constantinescu spune ca Legea nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului permite organizarea unei astfel de actiuni pentru a cere opinia cetatenilor cu privire la reorganizarea tarii. „Legea spune ca se poate organiza si desfasura si referendum local asupra unor probleme de interes deosebit pentru unitatile administrativ-teritoriale. Acesta este un astfel de moment, in care opinia cetatenilor este foarte importanta“, a mai spus Constantinescu. „Referendumul se va desfasura in 23 de judete din tara. Este nevoie de mai putin de 50+1% pentru ca aceasta initiativa a Guvernului sa  treaca. Daca populatia nu este de acord, nu va trece“, mai spune presedintele CJC.
„USL va declansa referendum prin alesii sai locali in toate judetele in care va avea o majoritate pentru aceasta decizie. Nimic altceva nu e acceptabil”, a spus Antonescu. La randul sau, Victor Ponta a precizat ca termenul, de principiu, al organizarii acestor referendumuri ar fi 17 sau 24 iulie, dar a aratat ca fiecare Consiliu Judetean isi stabileste data. 
„Referendumurile locale se fac in baza Legii referendumului, existenta. Referendumul ar urma sa aiba o sigura intrebare la care sa se raspunda cu «Da» sau «Nu»: «Sunteti de acord cu propunerea lui Traian Basescu de a desfiinta judetele actuale?»”, a spus Ponta. 
Presedintele PSD a mai declarat, raspunzand unei intrebari, ca referendumurile locale pe care Uniunea doreste sa le organizeze in judetele in care are majoritatea pentru a impune aceasta decizie vor costa jumatate fata de referendumurile organizate de Traian Basescu. „Costurile vor fi diferite, in functie de numarul de sectii de vot. Am discutat cu presedintii de Consilii Judetene, care mi-au spus ca costul va fi la jumatate fata de costurile de pana acum, de la referendumurile convocate de Traian Basescu si care nu s-au finalizat cu nimic, de fiecare data fiind organizate de la nivel central, cu toate aranjamentele si firmele pe care Guvernul le selecteaza”, a spus Ponta. La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat ca referendumurile locale sunt prevazute de lege, indiferent cat costa. 
„Indiferent cat costa, asa spune legea. Si daca asa spune legea, asa facem, indiferent cat costa. A invarti aceste argumente cum ne convine devine obositor”, a spus Antonescu. 
Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat, in urma cu zece zile, alesilor locali ai USL sa ceara organizarea de referendumuri judetene pentru ca populatia sa se pronunte asupra desfiintarii actualelor judete, preconizata prin reorganizarea administrativa propusa de putere. Premierul Emil Boc declara, la TVR 1, ca organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificari teritoriale in interiorul unui judet, dar nu si pentru un proces general de reorganizare administrativa, aplicat la nivel national. Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora. intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*