Programul de reinfiintare a perdelelor forestiere prezentat edililor si agricultorilor din judet

Septembrie 2011, Dorin Mincu

Administratie locala

Edili si agricultori din judet au participat, vineri, la o prezentare a unui program important al Consiliului Judetean Constanta (CJC),  in vederea reinfiintarii perdelelor forestiere. Actiunea a avut loc la o ferma agricola din satul Viisoara din comuna Cobadin
Programul a fost prezentat la ferma lui Gheorghe Albu, un fin cunoscator al perdelelor forestiere, acesta plantand 70 de hectare de teren, in urma cu sapte ani, in parteneriat cu Consiliului Judetean Constanta si primaria Cobadin. CJC a infiintat cateva pepiniere pentru material saditor, pe care il pune gratis la dispozitia celor care sunt interesati sa infiinteze aceste perdele forestiere. Motivul dezbaterii a fost acela al fenomenului desertificarii care este tot mai prezent, specialistii in domeniu recomandand un pachet de masuri, cum ar fi reinfiintarea perdelelor de protectie a campurilor agricole.
Detinatorul fermei agricole din satul Viisoara a venit si cu o recomandare pentru toti primarii si fermierii, acela de a accesa  programul CJC, mai cu seama ca, pe terenurile sale, reinfiintarea perdelelor forestiere au adus o productie de grau de peste 5.600 de kilograme la hectar, iar fara aceste perdele, nu obtine mai mult de 2.500. 
De asemenea, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta Cristian Darie a declarat ca una dintre componentele principale ale programului general al impaduririi judetului Constanta cuprinde crearea perdelelor forestiere si aici putem vorbi de doua subproiecte: perdele de protectie a drumurilor judetene si perdele de protectie a campurilor si culturilor din judetul Constanta. Cele doua pepiniere, la Medgidia si Plopeni au fost infiintate tot de CJC, acestea furnizand, intre 2009 si 2010, peste 3,5 milioane de puieti. „Avand in vedere ca aveam materialul dendrologic necesar, am putut trece la impadurirea zonelor predispuse desertificarii”, a spus vicepresedintele Cristian Darie. Este vorba despre mii de ha de teren ce pot fi impadurite in vederea cresterii gradului de impadurire, care, in 2009, inaintea demararii programului, era de doar 6% la nivel judetean. 
„Pentru anul acesta vom avea la dispozitie 10 milioane de puieti de salcam, pe care vrem sa-i punem la dispozitie in principal fermierilor si de asemenea, vom acorda tot sprijinul necesar celor ce doresc sa acceseze programul de reinfiintare a perdelelor forestiere”, a mai declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta. Titu Neague, edilul sef al comunei Baraganu, a fost unul dintre cei care, la sfarsitul prezentarii s-a aratat interesat de acest program, dorind sa planteze pe terenurile sale, perdele forestiere.


Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2011

 • Cum vor autoritatile sa incalce Legea Pensiilor

  Administratie locala
 • Fotbal Liga a IV a

  Administratie locala
 • Programul de reinfiintare a perdelelor forestiere prezentat edililor si agricultorilor din judet

  Administratie locala
 • Inceput de an prescolar pentru micutii din Saligny intr-o noua gradinita

  Administratie locala
 • Proiectele primarului Nicolae Matei, votate de Consiliul Local

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Campania „Comune Curate” ajunge în comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771