Promovarea vinurilor de vita nobila cu bani europeni

Iulie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
in urmatorii cinci ani, UE va acorda Romaniei 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor traditionale de vita-de-vie. Vinurile autohtone de vita nobila reprezinta sansa companiilor romanesti de a patrunde mai usor pe pietele externe.
Viticultorii romani pot accesa fonduri europene pentru inlocuirea soiurilor inferioare, cu unele superioare din punct de vedere calitativ. Cu toate ca nu exista o restrictie in aceasta privinta, Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului, spune ca viticultorii ar trebui sa treaca la soiuri nobile autohtone, pentru a se diferentia pe piata internationala.
Ar trebui cultivate soiurile noastre precum Babeasca, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa sau Grasa de Cotnari pentru a patrunde mai usor pe pietele din afara”, sustine Ovidiu Gheorghe.
Fondurile nu pot fi accesate insa in cazul in care sunt cultivate soiuri hibride, soiuri de struguri de masa sau in cazul viilor care au ajuns la sfarsitul perioadei de productivitate. in aceste cazuri, fermierii pot apela la banii din Programul National pentru Dezvoltare Rurala.
in urmatorii ani, cel putin pana in 2013, contam pe o medie de 3.000 de hectare la replantare/reconversie din total de circa 100.000 hectare de vita nobila”, precizeaza Ovidiu Gheorghe.
Prin programul de organizare comuna a pietei, viticultorii romanii pot accesa fonduri destinate participarii la targuri si expozitii pentru a putea patrunde mai usor pe pietele din afara Uniunii Europene.
Pentru promovare vom primi anual 425.000 de euro, fonduri destinate atat participarii la targuri si expozitii, dar si campaniilor de informare sau studiilor de piata.
Cu acesti bani Romania ar trebui sa-si mareasca volumul de export cu 4% anual. Pietele tinta sunt: SUA, Rusia si Asia de Sud-Est”, spune Ovidiu Gheorghe. De asemenea, in cazul unui an cu recolte slabe, fermierii autohtoni pot solicita fonduri pentru folosirea mustului concentrat.
Anual se vor aloca de la UE 150.000 de euro pentru achizitia de must de struguri concentrat cu ajutorul caruia se poate ridica taria bauturilor, in anii in care conditiile meteo sunt nefavorabile coacerii recoltelor.
Unele ferme si-au modernizat plantatiile de vita-de-vie cu fondurile PHARE, dar sunt interesate de programul de organizare comuna a pietei (OCP) vitivinicole de la Uniunea Europeana pentru asigurarea recoltelor.
Dan Capruciu, administrator al podgoriei Domeniul Coroanei Segarcea, spune ca toata plantatia de vita-de-vie a fost schimbata, insa banii europeni sunt bineveniti pentru incheierea de polite de asigurare a viei si a productiei.
La o suprafata de 277 de hectare, costurile asigurarii ajung la cateva zeci de mii de euro pe an, in functie de productia realizata. Din 2009, fermierii vor primi un sprijin anual pentru asigurarea recoltelor in valoare de aproximativ 3.550 milioane de euro. Fondurile acordate ca sprijin financiar european acopera intre 80% si 50% din costul primelor de asigurare. in felul acesta se doreste protejatea patrimoniului viticol, dar si sprijinirea viticultorilor.
in total, Romania urmeaza sa primeasca de la Uniunea Europeana 210,5 milioane de euro din 2009 si pana in 2013, reprezentand transe egale a cate 42,1 milioane de euro anual. Raportat la modul de alocare a fondurilor la nivelul Uniunii, tara noastra ocupa locul patru, dupa tari cu traditie precum Italia sau Franta, dar inaintea Portugaliei.
Cu acesti bani de la bugetul Uniunii Europene, viticultorii romani ar trebui sa-si modernizeze podgoriile pentru a face fata competitiei din Uniune, dar si din afara ei. Producatorii, impreuna exportatorii si oficialii din Ministerul Agriculturii, au pus la punct strategia de chelturire a fondurilor, urmand ca in aceasta toamna sa primim avizul de la Bruxelles.
Importul de vin al Romaniei in 2007 a fost de 36.158 de tone, respectiv de 25.442.000 euro, iar exportul a ajuns la doar 13.498 de tone, echivalentul a 14.472.300 euro. Cel mai mult vin am exportat in Germania, 5.827 tone, iar din Spania am importat cel mai mult, 15.523 tone, in valoare de aproape 6 milioane de euro.
(Sursa: Adevarul)
S-a publicat primul Ghid orientativ pentru accesarea fondurilor pentru pensiuni
Dupa sprijinul SAPARD pentru investitorii care au dorit sa-si ridice pensiuni agroturistice, dupa integrarea in Uniunea Europeana, in ajutorul celor care doresc sa isi demareze o astfel de afacere vine acum Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). De la 1 septembrie, doritorii pot accesa masura 313 din Axa 3 a PNDR, prin care pot obtine fonduri de pana la 70% din valoarea investitiei pe care doresc sa o realizeze. Beneficiarii trebuie sa detina in proprietate sau in chirie un teren de minimum 1.000 de metri patrati si sa se inregistreze ca microintreprindere. in cazul in care solicitantul fondurilor are deja o pensiune agroturistica si doreste sa o extinda, poate sa o faca tot prin intermediul masurii 313. De asemenea, doritorii pot apela, si in cazul in care acestia figureaza ca fermieri in Registrul Fermelor, la masura de finantare pentru agroturism.
Oficialii Ministerului Agriculturii considera ca turismul rural reprezinta o alternativa de angajare pentru forta de munca rurala, o cale de diversificare a economiei rurale si de furnizare de surse de venituri pentru locuitorii din spatiul rural. Masura 313 va contribui la promovarea si accesul turistilor la alimentele traditionale si la alte produse ecologice, care constituie o componenta fundamentala a diversitatii turismului rural si a bucatariei caracteristice spatiului rural”, se arata in textul oficial al PNDR.
Accesarea banilor pentru dezvoltarea agroturismului se va putea face incepand cu 1 septembrie 2008, prin incheierea de contracte de finantare intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si beneficiari.
De asemenea, beneficiarii pot solicita APDRP plata in avans, in valoare de maximum 20% din valoarea eligibila a proiectului, se arata in regulile de aplicare ale PNDR.
Pentru Masura 313 privind incurajarea activitatilor turistice, Romania are alocata, pana in anul 2013, suma de 837.255.000 de euro.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit supune dezbaterii publice in perioada 15 - 24 iulie 2008, Ghidurile Solicitantului si Anexele aferente acestora pentru Masura 313 incurajarea activitatilor turistice”, dar si pentru Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderirdquo;. Propunerile de modificare sau completare a documentelor in baza carora se va stabili modul de acordare a fondurilor europene nerambursabile pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi si pentru incurajarea activitatilor turistice se pot trimite pe adresa de e-mail consultare.publica@apdrp.ro. Ghidurile sunt orientative, urmand ca informatiile complete necesare doritorilor de fonduri pentru investitii in spatiul rural sa fie disponibile pe site-urile www.madr.ro si www.apdrp.ro din luna august.
(Sursa: Business Standard)

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2008

 • Pensiile ar putea creste cu 30 la suta, din noiembrie

  Administratie locala
 • Statul vrea un salariu minim de 540 de lei, insa doar din toamna

  Administratie locala
 • Promovarea vinurilor de vita nobila cu bani europeni

  Administratie locala
 • Reorganizarea serviciilor publice din Medgidia

  Administratie locala
 • Sfintirea bisericii in Capidava

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771