Administrație locală

FGCR un sprijin pentru investitorul din spatiul rural

Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural – FGCR, explica ce inseamna FGCR, care sunt investitiile pentru care se obtine o garantare a creditului si care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca cei care doresc garantia.

i: Ce inseamna FGCR? Cum poate acesta ajuta investitorul roman?
Veronica Toncea: Fondul de Garantare a Creditului Rural este o institutie financiara nebancara. Obiectul nostru de activitate este exclusiv garantarea creditelor si a altor instrumente de finantare, care pot fi obtinute de producatori agricoli si procesatori de produse agroalimentare, pentru realizarea productiei agricole si realizarea obiectivelor de investitii in aceste domenii. Astfel, FGCR poate garanta creditele, precum si alte instrumente financiare pe care institutiile de credit le acorda primariilor comunale si altor potentiali beneficiari pentru asigurarea cofinantarii proiectelor eligibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Prin garantiile acordate, Fondul preia o parte din riscul de creditare asumat de bancile comerciale, conform Legii 218/2005. Concret, FGCR ii poate ajuta pe beneficiarii care doresc sa realizeze proiecte in domeniul agriculturii si industriei alimentare cu fonduri europene, dar care nu dispun de suficiente garantii pentru a obtine un credit. Garantia FGCR poate acoperi 50% din volumul creditelor destinate realizarii productiei, iar in cazul creditelor pe termen scurt, mediu si lung acordate pentru investitii, garantia Fondului reprezinta intre 70% si 100% din volumul creditului. Nu i se vor pretinde beneficiarului de credit, pentru partea garantata de acesta, garantii materiale, in afara celor solicitate de banca, iar fermierii privati persoane fizice autorizate si asociatiile de fermieri nu platesc comision de garantare.
Consider ca este convingator pentru toti investitorii faptul ca pentru obtinerea fondurilor SAPARD, 1438 beneficiari au primit credite garantate de FGCR, valoarea garantiilor acordate fiind de circa 240 milioane euro, pentru o valoare a creditelor de 340 milioane euro.

i: Care sunt investitiile pentru care se poate obtine o garantare a creditului?
V.T.: Acestea vizeaza o multitudine de domenii, precum investitii in: productia agricola vegetala si animala; investitii in utilaje si instalati si pentru transformarea prin diverse procedee a produselor agricole vegetale si animaliere, investitii in domeniul serviciilor, legate de productia agricola vegetala si animala; realizarea de obiective noi si/sau finalizarea celor existente pentru prelucrarea produselor agricole, capacitati de productie; procurarea de masini, utilaje agricole, animale de reproducere; infiintarea de plantatii pomicole, viticole si de alte specii; realizarea de catre consiliile locale a lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii rurale cofinantate din fonduri europene; achizitionarea de terenuri agricole; obiective de investitii cofinantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Piscicultura si Fondul European de Garantare Agricola.

i: Care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca cei care doresc garantia FGCR?
V.T.: Acestia trebuie sa se adreseze mai intai bancii finantatoare. Aceasta va analiza documentatia de credit (bonitatea clientului, eficienta afacerii, garantiile necesare si disponibile), iar in cazul aprobarii creditului, sub rezerva obtinerii garantiei FGCR, va solicita Fondului garantia si va transmite documentatia catre Fond. FGCR va analiza solicitarea bancii si, in cazul aprobarii garantiei, va incheia contractul de garantare cu banca. in caz contrar, decizia de respingere va fi comunicata bancii.

i: Ce sfaturi aveti pentru cei interesati in obtinerea garantiei?
V.T.: ii sfatuiesc pe toti cei care doresc sa obtina fonduri europene pentru ideile lor de afaceri sa-si pregateasca documentatia ceruta prin PNDR sau FEP, iar in masura in care au nevoie de sprijin pentru pregatirea documentatiei necesare, atat tehnice, cat si financiare, sa apeleze la firme de consultanta profesioniste. De asemenea, ii sfatuiesc sa prezinte bancilor comerciale documentatia necesara si sa solicite finantarea proiectului si garantarea creditelor de catre FGCR IFN SA.
(Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit)

307 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului pescaresc
Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura organizeaza in data de 11 iulie 2008 , incepand cu ora 10.00, Conferinta nationala de lansare a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013”, care se va desfasura la Neptun, Hotel Doina, Sala de conferinte Europa.
Pana in anul 2013, in cadrul Programului Operational de Pescuit, sectorul pescaresc din Romania va beneficia de 307 milioane euro fonduri publice nerambursabile, din care 230 milioane sunt fonduri europene, iar 77 milioane reprezinta contributia nationala.
in prima etapa vor fi lansate patru Masuri privind investitia productiva in acvacultura, prelucrarea si comercializarea produselor pescaresti si de acvacultura, investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate si compensari socio-economice acordate pescarilor.
Plecand de la premisa ca aderarea la Uniunea Europeana deschide noi oportunitati pentru sectorul pescaresc, dar si ca, in acelasi timp, aduce noi provocari si noi reguli ale jocului, conferinta isi propune sa ofere unele informatii, precum:
– care sunt fondurile europene destinate sectorului pescaresc si modalitatile prin care se poate beneficia de finantare;
– cum pot potentialii beneficiari accesa fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare;
– care sunt masurile prioritare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit care vor fi lansate in prima etapa.
Totodata, se doreste ca aceasta conferinta sa reprezinte un moment de comunicare intre toate partile interesate si sa aiba ca finalitate implicarea autoritatilor centrale si locale si a liderilor de opinie in eforturile de dezvoltare a sectorului de pescuit.
La conferinta va fi prezent domnul Dacian Ciolos – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si reprezentanti ai Comisiei Europene.
Activitatea de promovare a Programului Operational pentru Pescuit initiata prin intermediul acestei conferinte reprezinta doar prima etapa dintr-o campanie de informare si publicitate, ce urmeaza a fi realizata in perioada urmatoare, atat la nivel national, cat si la nivel teritorial.
(Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*