Social

Festivalul International de Dansuri Folclorice – Radacini Comune Negru Voda, ajuns la cea de-a patra editie

Primaria si Consiliul Local al orasului Negru Voda, in calitate de Lead Partener al proiectului „Radacini Comune” – Festival International de Dansuri Folclorice („Common Roots”-International Festival of Folclorick Danses), finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, au organizat in data de 4 noiembrie, in sala Casei de Cultura, editia a IV-a a Festivalului International de Dansuri Folclorice „Radacini Comune”.
Festivalul de Dansuri Folclorice din sud vestul Dobrogei, imbunatateste peisajul cultural prin depasirea barierelor culturale si economice dintre judetele transfrontaliere Constanta si Dobrici prin promovarea culturii si traditiilor folclorice. Festivalul da un impuls dialogului intercultural prin crearea conditiilor de participare efectiva la viata culturala, la stimularea cooperarii si oferirea unui acces larg la viata culturala a locuitorilor din zona.
Obiectivele proiectului sunt: cresterea calitatii vietii populatiei din zona transfrontaliera, imbunatatirea cooperarii romano-bulgare in domeniul cultural, transfer de know-how si de best practices pentru grupurile folclorice.
Rezultatele proiectului sunt: organizarea festivalului international de folclor „Radacini Comune”, realizarea a 4 expozitii permanente ale portului popular din Romania si Bulgaria, dezvoltarea bazei materiale a Caselor de Cultura din zona transfrontaliera prin achizitionarea echipamentelor de sunet si lumini.
In anul 2013, a avut loc prima editie a festivalului multicultural „Radacini Comune”, proiect realizat cu fonduri europene, a carui lider este Primaria orasului Negru Voda, iar parteneri sunt: Primaria comunei Topalu, Constanta-Romania, Municipalitatile Toshevo si Terfelit, Bulgaria.
In acest an, festivalul de dansuri folclorice „Radacini Comune” a avut loc intr-o singura zi, pe data de 4 noiembrie 2017, la Casa de Cultura a orasului Negru Voda.
Festivalul a pornit de la monument cu parada costumelor populare specifice fiecarei zone participante la acest festival. De asemenea, in interiorul Casei de Cultura se gaseste un muzeu de costume populare.
Invitati la festival au fost ansambluri folclorice din judetul Constanta si ansambluri folclorice din Bulgaria, dar si interpreti cunoscuti cu recitaluri extraordinare. Regia si prezentarea festivalului au fost realizate de Ion Dan Voicu.
Dupa sosirea participantilor si parada costumelor populare romanesti si bulgaresti, in deschiderea festivalului edilul orasului Negru Voda, Petre Urziceanu le-a urat „Bun venit!” tuturor celor prezenti si a multumit partenerilor, exprimandu-si bucuria privind aceasta colaborare internationala prospera.
Dupa acest moment, au urcat pe scena: ansamblul „Sanziene Dobrogene” din Negru Voda si artista cunoscuta de muzica populara cu un recital extraordinar Rodica Nicoleta Stoian, ansamblul „Kalinca Volceva” si „Salba Dobrogeana” din Tervel, ansamblul „Romancuta” din Cumpana, ansamblul „Mugurelul” si „Balada” din Topalu, ansamblul „Hora de la Topraisar” din Topraisar, Marius Brutaru, ansamblul „Bulgaroaica” din General Toshevo, ansamblul „Plai de dor” din Albesti, ansamblul de dansuri din Techirghiol si Polona Gheorghe.
Dupa spectacolul minunat oferit de ansablurile de dansuri populare si de artisti, a urmat decernarea diplomelor, ce au fost oferite de catre Petre Urziceanu, edilul orasului Negru Voda, fiecarui participant la acest eveiment cultural-artistic, alaturi de un buchet de flori, placheta festivalului si un cos plin cu obiecte si produse traditionale dobrogene. In incheierea festivalului a urcat pe scena ansamblul Negru-Voda care a intretinut atmosfera pana la orele 18:00.
„Ne dorim ca Festivalul „Radacini Comune”, deschis pentru toti iubitorii de folclor din Romania si Bulgaria sa reuneasca cele mai creative si talentate ansambluri folclorice, sa promoveze talentul si valorile nationale si internationale si sa aduca bucuria atmosferei unice inspirata de artistii invitati, tinerii participanti si public. Editiile acestui important festival din sud-vestul Dobrogei vor continua pentru ca traditiile populare si folclorul trebuie pastrate, promovate si cunoscute de locuitorii acestei zone si nu numai!”, a declarat edilul orasului Negru Voda, Petre Urziceanu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*