Psihologie

Sanatatea pe timp de iarna

„In mijlocul iernilor inghetate am invatat ca exista in mine o vara fara putinta de invins.”
Albert Camus

  Ce este sanatatea? O intrebare la care reflectam de cele mai multe ori doar atunci cand constatam ca din pacate am pierdut-o… Chiar daca iarna aceasta ne-a adus multe surprize cu grade pozitive, totusi nu trebuie sa uitam ca este iarna si ca frigul ne poate fi la fel de bine aliat, cat si dusman.
  Intotdeauna factorul climatic si atmosferic a avut influente negative sau pozitive asupra sanatatii fizice si mentale a oamenilor. De regula, odata cu schimbarile de anotimp, anumite persoane manifesta anumite tulburari fizice si psihice. Masele de aer reci cresc tensiunea arteriala, ingreuneaza gandirea si provoaca apatie. Aerul foarte uscat este daunator aparatului respirator, iar cel umed favorizeaza nefritele si bolile infecto-contagioase. Tulburarile bruste de presiune influenteaza si ele sanatatea. Vremea prea calda nu este benefica organismului, sunt virusi care raman activi si ne pot imbolnavi cu usurinta, asa cum si temperaturile sub 0 grade au un cuvant greu de spus in aparitia diverselor afectiuni de sezon.
  Schimbarea de clima, diferentele bruste de temperatura si deviatiile de presiune atmosferica pot influenta energia care circula prin corpul uman. Temperatura, precipitatiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferica influenteaza in mod negativ corpul nostru.
  Omul lupta cu frigul, viata lupta si cu frigul si cu posibilitati de a supravietui si de a invinge adversitatile tot atat de inimaginabile ale naturii.
  Vremea inchisa este un factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in casa. Vremea inchisa, rece si cu ploaie poate influenta tulburarile psihice. Persoanele cele mai afectate sunt depresivii, care sufera de migrene si cei care au tulburari psihice combinate cu afectiuni somatice, ca de exemplu ulcer sau cardiopatie ischemica. O asemenea vreme poate conduce si la cresterea numarului de sinucideri, din cauza anxietatii. Sistemul imunitar este mai slabit iarna, iar organismul este mai vulnerabil in fata bolilor. Atunci cand temperaturile scad brusc, vasele de sange se contracta, ceea ce ingreuneaza capacitatea inimii de a pompa sangele in corp, vascozitatea sangelui este mai ridicata si ritmul cardiac creste.
  Astfel, daca suferi de o boala cardiovasculara, riscul de a suferi un infarct este mai mare in sezonul rece. De aceea, este bine sa eviti sa iesi din casa atunci cand este foarte frig si sa respecti intocmai tratamentul prescris de medic.
  Frigul exercita variate efecte si asupra sferei psihice, concretizate in senzatia de teama ce poate merge pana la angoasa, in senzatia de neputinta generala, ce poate merge pana la aceea de paralizie psihica etc.
  Corpul uman are nevoie de o temperatura constanta, de 36-37 de grade Celsius, pentru buna functionare a organelor si a celorlalte mecanisme proprii. Atunci cand suntem expusi frigului, el face eforturi pentru a face fata temperaturilor scazute. Reglarea temperaturii incepe de la nivelul hipotalamusului, care actioneaza ca un „termostat”. Astfel, prin termoreglare, se urmareste mentinerea unui echilibru intre caldura produsa in tesuturi si cea pierduta prin transpiratie si prin vasodilatatie. Toate tesuturile participa la producerea de caldura. Cand simtim ca ne este frig, tremuram, iar muschii elibereaza o importanta cantitate de caldura, efect similar cu cel rezultat in urma efortului fizic. De aceea, este recomandat sa facem miscare atunci cand ne este frig.
  Frigul si zapada, folosite cu intelepciune, pot constitui adevarate remedii. Expunerea controlata la frig, procedurile efectuate o perioada corespunzatoare de timp cu zapada sunt mijloace de calire si revigorare, care ne pot aduce o stare de buna dispozitie si o anumita imunitate la boli, cu conditia sa stim cum si cand sa apelam la ele. Putem recurge la ajutorul ceaiurilor de plante, ele ajuta atat sistemul nervos, prin calmarea lui, cat si organismul, prin aportul crescut de apa si substante nutritive continute de plante. Infuziile cu levantica, cimbru sau iasomie, combinate cu o jumatate de lamaie stoarsa, pot face ca simptomele unei raceli incipiente sa dispara peste noapte.
  Impotriva frigului nu se lupta numai cu hainele, cu antrenamentul, cu focul, ci si cu psihicul, frigul determina sau creeaza conditii propice pentru aparitia unor boli somatice, in special ale aparatul respirator si ale sistemului osteo-articular. Prin natura sa, iarna este o perioada indicata pentru studiu si interiorizare. Adeseori, in primele luni ale anului calendaristic (ianuarie, februarie) multi oameni simt nevoia de a privi retrospectiv evenimentele parcurse in decursul anului care a trecut, astfel ca fiecare are acum prilejul sa extraga invatamintele si sa desprinda concluziile pozitive pentru viitor.
  Mersul descult prin zapada, mai exact cateva zeci de minute petrecute in zapada, intr-o zi cu soare puternic, sunt un tonic extraordinar pentru corp si pentru psihic. Razele soarelui reflectate in zapada, ii dubleaza acestuia luminozitatea, astfel creata fiind receptata la nivelul ochilor si al pielii. Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestei bai de soare, trebuie sa ne dezvelim pentru 10-20 de minute chipul, gatul si mainile, pentru ca in corp sa creasca productia de vitamina D, pentru ca fotoreceptorii de la nivelul pielii sa trimita semnale pozitive sistemului nervos central, care ne va induce o stare de tonus si optimism.
  Pentru a avea o functionare normala, oricarei celule din organismul nostru ii sunt necesare anumite substante pe care natura le-a programat sa le foloseasca. In viata de zi cu zi organismul nostru poate fi slabit din cauza unei alimentatii necorespunzatoare, a epuizarii cauzate de stres, a oboselii excesive, a obezitatii sau a viciilor. Toate acestea ne slabesc puterea de autoaparare a organismului, mai ales acum in timpul sezonului rece.
  

  ”Necazurile aduna oamenii laolalta si fac sa se iveasca frumusetea si armonia intre ei, la fel precum iarna creeaza flori de gheata pe ferestre, flori ce dispar odata cu sosirea caldurii.”
  Soren Kierkegaard

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*