Psihologie

DE PASTE, DARUIESTE LUMINA, DARUIESTE IUBIRE!

„Cine are mila de sarac, imprumuta pe Domnul si El ii va rasplati binefacerea.”
SOLOMON

  Suntem aproape de aceasta sarbatoare extraordinara a crestinatii, Invierea Domnului, si trebuie sa ne bucuram de ea asa cum se cuvine, cum am invatat de la parintii nostri, iar ei de la cei din vechime, cum am primit din mosi-stramosi. Pastele este cea mai veche si importanta sarbatoare a crestinatatii, care a adus omenirii speranta mantuirii si a vietii vesnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Invierea fiind, dupa cum spunea parintele Arsenie Boca, singura minune care se arata tuturor, credinciosi si necredinciosi.
  Scopul acestei sarbatori crestine este amintirea vie a patimii, a mortii si a Invierii lui Iisus Hristos. Sfanta Scriptura a Noului Testament spune ca Iisus Hristos, inainte de a patimi, a prezis de mai multe ori ca va fi rastignit, dar a treia zi va invia. De teama aceasta, iudeii au pus soldati de paza la mormantul lui Iisus Hristos. Totusi, minunea s-a intamplat… si inca se mai intampla minuni… Noi trebuie sa le vedem si sa le intelegem, pentru binele nostru si al omenirii. Sa ne gandim intotdeauna cand avem momente grele, ca poate si pentru pacatele noastre suferim acel rau.
  In Lumina din noaptea Sfintelor Pasti, nu traim doar pentru noi si pentru procesul invierii personale, ci ne si ajuta sa ne directionam corect, sa gasim calea, spre a ne inalta prin credinta si de a gasi puterea invierii noastre.
  Incerc sa-mi imaginez ce mai inseamna asta pentru sufletele noastre Sau ce ar fi bine pentru fiecare dintre noi sa insemne… Am ajuns la concluzia ca sarbatorile sunt primite si apreciate la valoarea pe care oamenii le-o dau, indiferent de statut social sau putere financiara. Atat trupul cat si sufletul au nevoie de hrana pentru a trai, dar din pacate noi ne rezumam doar la trup sa-i oferim tot ceea ce ii place si de suflet uitam cu desavarsire.
  Pastele este si una dintre sarbatorile cu cele mai multe si bogate traditii.In Bucovina, unul dintre obiceiurile din preajma Pastelui, adus la nivel de arta, este incondeiatul (ichistritul) oualor. In traditie crestina, ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Iisus si miracolul renasterii. Oul devine astfel, element central al sarbatorii pascale. Ouale se ciocnesc la masa de Pasti respectandu-se un anumit ritual: persoana mai in varsta ciocneste prima oul rostind cunoscuta formula „Hristos a Inviat !”, la care se i se raspunde cu: „Adevarat a Inviat !”
  Simbol al jertfei lui Iisus, mielul este, in mod traditional, alaturi de oua, nelipsit de pe masa crestinilor de Pasti. In traditia populara se spune ca mielul este aducator de noroc si ca, daca intalnesti un miel in preajma Pastelui, este semn de noroc si bunastare.Preluat din lumea germanica a festivalurilor pagane, iepurasul de Pasti, prietenul copiilor cel care aduce daruri in preajma Pastelui, simbolizeaza fertilitatea, primavara, bucuria.
  Pastele este o sarbatoare care ne readuce impreuna, ne invata din nou si din nou lectia Iubirii, lectia Bunatatii, Darniciei, medicament pentru suflet, balsam pentru viata. Este foarte dificil a explica bunatatea in cuvinte simple. Fiecare om percepe bunatatea intr-un mod personal si unic. Multi dintre noi experimentam bunatatea si dorim sa o oferim, dar in moduri diferite. Ea nu are o definitie precisa, insa fiecare dintre noi „simte” bunatatea: o anume multumire, o binecuvantata liniste sufleteasca.
  Bunatatea e esenta vietii noastre, e pace si liniste, e rabdare, acceptare si ridicare. Un mod de a trai in bunatate, pe care sa o simtim, nu doar sa rostim vorbe goale, spunand ca suntem buni.
  Principiul daruirii inseamna sa daruiesti si iar sa daruiesti mereu si mereu fara sa stii cum si cand vei primi inapoi, dar avand speranta ca pana la urma vei primi. Trebuie sa fii deschis sa primesti atunci cand ti se va da inapoi ceea ce ai daruit.
  Suntem oameni si gresim, uneori gresim pentru ca iubim prea mult sau pentru ca dorim sa fim si mai buni. Alteori gresim prentru ca dorim sa ne razbunam sau sa oferim o lectie. Orice greseala insa se topeste in lumina palida a lumanarii care vesteste minunea Invierii Domnului Iisus Hristos. De aceea, in noaptea Sfanta si plina de lumina, important este, nu cat de mare si cat de impodobita ne este lumanarea pe care o aprindem, ci cat de pregatiti suntem cu sufletul, de a primi lumina Cuvantului Invierii lui Hristos Mantuitorul.
  Invierea Domnului sa fie un moment de pace si iertare pentru toti. Nu exista rana omeneasca sa nu se vindece de Paste.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate, fericire, sa fie pace pe pamant si intre oameni.
  LUMINA DE CREDINTA SA UMPLE SUFLETELE TUTUROR!
  

„Si de va fi sa vina IisusDin ceruri inapoi la noi,E semn c-a inviat credintaC-a inviat ce-i bun in noi.PASTE FERICIT!”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*