Psihologie

ALATURI PRIN VIATA… femei / barbati

„Sufletele barbatilor si ale femeilor se afla in relatie pentru a evolua, nu pentru a evita evolutia. Ceva anume din noi stie acest lucru si doreste aceasta crestere mai mult decat orice.”
  Marianne Williamson

  De cand e lumea, barbatii s-au intrebat ce anume isi doresc femeile?
  La fel si femeile se intreaba ce isi doresc barbatii? Cu siguranta una dintre marile greseli pe care le facem, este sa credem ca ne dorim acelasi lucru si cu siguranta de fapt, ne dorim lucruri diferite. Desi isi doresc si traiesc multe in comun, barbatii si femeile traiesc, simt si iubesc diferit.
  Dragostea esueaza adeseori fiindca oamenii ofera din instinct celuilalt ceea ce-si doresc ei.
  In urma unor cercetari medicale, psihologice si sociologice, s-a ajuns la concluzia ca suntem diferiti din punct de vedere biologic, al structurii creierului, psihologic si hormonal, ceea ce inseamna preferinte, talente, atitudini si comportamente diferite.
  In primul rand, genetic vorbind, femeia si barbatul sunt doi indivizi foarte diferiti, si nu doar fizic, ci si psihic.
  Creierul uman este alcatuit din doua emisfere, stanga si dreapta. Femeile folosesc mai mult emisfera dreapta, pe cand barbatii o folosesc mai mult pe cea stanga.
  Emisfera dreapta a creierului este responsabila de intuivitate, emotii, clarviziune, telepatie, empatie, creativitate, daruire, iubire. Emisfera stanga, in schimb, este responsabila de ratiune, logica, lucruri concrete, simplitate.
  In ziua de azi, tot mai multe femei se ocupa de gestionarea uneia sau chiar mai multor afaceri, alegand sa amane intemeierea unei familii. Unele femei nici nu sunt constiente de ceea ce sunt in stare pana sa se apuce de coordonarea unei afaceri, prin aceasta descoperindu-si noi laturi ale personalitatii. O femeie de afaceri inseamna astazi mult mai mult decat o femeie pur si simplu, deoarece eforturile pe care ea trebuie sa le depuna o data cu noua calitate dobandita, i-au dezvoltat la maximum unele capacitati de care poate nici ea nu era constienta inainte.
  Analizand componenta psihologica comportamentul sexual uman este dirijat de sistemul nervos central, nu de hormoni, deci poate fi modelat.
  Comportamentul sexual se afla intr-un proces psihic evolutiv care cuprinde intreaga viata. Pe plan psihic, barbatul si femeia traiesc si exprima sexualitatea lor diferit si datorita anatomiei si fiziologiei lor diferite.
  In sensul iubirii, care presupune, respect si libertate, actul conjugal nu poate fi impus si suportat, nu poate fi redus la un simplu joc fizic, de aceea in anumite perioade, din motive fizice, psihice si spirituale, se pune si problema continentei sexuale, a abtinerii de la relatia sexuala. Anatomia si fiziologia diferita a barbatului si femeii are repercusiuni pe plan psihic, astfel ca, functia sexuala primara la barbat este scurta si trecatoare, iar la femeie este lenta si de durata. Armonia conjugala se bazeaza pe acceptarea unor diferente si, va fi mai ales barbatul acela care trebuie sa tina cont de comportamentul sexual deosebit al femeii.
  De aceea sexualitatea este mai mult decat o pulsiune, se deschide spre relatie, se transforma in conduita, devine o forta constructiva a persoanei, ea trebuie integrata si maturizata.
  Din moment ce barbatii sunt mai rationali, si au mai multe inclinatii logice, de ce trebuie sa se chinuie o femeie sa-i ajunga? Oricum suntem diferiti din start…
  Fata de femeia puternica, barbatii au de cele mai multe ori o reactie duala: si-o doresc, sunt fascinati de puterea ei, dar concomitent se tem de ce ar putea sa insemne aceasta putere a ei. Puterea ei poate sa insemne dominare, capacitate de a refuza, de a abandona, dorinta de prea multa libertate, subminarea autoritatii masculine. Pe de alta parte, sunt femei puternice in mediul profesional, care compenseaza prin o anumita forma de slabiciune in viata personala. Pe de alta parte, exista barbati pe care femeile cu o personalitate influenta ii motiveaza, ii fac mai buni, ii ambitioneaza si chiar devin mai competitivi. O femeie de succes cu o cariera impresionanta, trebuie sa isi dea o lectie ei insasi, nu unui barbat. Trebuie sa fie fericita pentru ca isi gaseste resursele necesare si reuseste.
  Oricum ar fi, femeia nu este egala cu barbatul si nici invers, iar acest concept care s-a format nu este decat o lupta inutila, care nu demonstreaza nimic nimanui.
  Factorul care influenteaza in cea mai mare masura fericirea unei femei este atitudinea ei fata de viata, relatia cu partenerul, echilibrul intre frumusetea interioara si cea exterioara, relatiile cu familia si prietenii, statutul social.
  Astfel, mentinerea unei atitudini pozitive fata de viata, genereaza noi oportunitati care contribuie la fericirea femeilor si le protejeaza de loviturile care ar putea sa o diminueze.
  Ne dorim, femei, barbati, sa aducem o mica lumina pe drumul fiecarui cuplu conjugal in cautarea armoniei.
  Fiecare persoana, deci fiecare sot sau sotie este cineva unic, un mister, iar din acest mister izvorasc toate obligatiile de respect si libertate care se cuvin fiecaruia dintre soti.
  Respectul reciproc inseamna mult, dar nu imposibil: sa actionam cu grija ca sa nu-l ranim pe celalalt, sa fim sinceri, sa-l acceptam pe celalalt asa cum este, sa nu-i pretindem sa se schimbe cu orice pret la felul nostru de a fi, sa ne bazam unul pe celalalt, pentru a fi mai buni impreuna.
  In casnicie, din iubire si respect, alegi liber sa-ti restrangi propria libertate in favoarea celuilalt.
  Sunt anumite valori in viata care, atunci cand sunt asimilate in existenta de zi cu zi, promoveaza totodata succesul in relatie si casnicie.
  Se spune ca barbatii si femeile traiesc in lumi diferite, ca avem valori diferite si reguli diferite.
  Poate ca nu exista un cuplu perfect, insa valori precum onestitatea, integritatea, respectul, comunicarea sau compasiunea, ne pot salva din imprejurari dificile si creeaza o baza solida pentru o viata armonioasa in doi!
  

  ”Femeile vad lumea la suprafata si larg, barbatii adanc si ingust. Femeia reprezinta prin ea insasi miscarea lenta, barbatul viteza. Femeia elasticitatea, flexibilitatea, barbatul rigiditatea, inflexibilitatea. Femeia invata din greselile altora, barbatul invata din propriile greseli. Uniti prin iubire, barbatul si femeia reprezinta perfectiunea”.
  Anatol Basarab

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*