Politic

Dragnea: In august prezint in PSD o analiza pe referendum. E important sa nu cedam usor

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni, ca la sfarsitul lunii august va prezenta in partid o analiza privind sansele ca referenumul de revizuire a Constitutiei sa fie organizat in toamna, el vorbind si despre posibilitatea ca Guvernul sa adopte un pachet de masuri in acest sens.

„Am discutat dimineata si ceea ce am vorbit la BPN-ul trecut a ramas stabilit foarte clar: undeva la sfarsitul lui august vom avea un BPN, un CExN, o intalnire cu grupurirle parlamentare, probabil pe 28-29-30, sa vedem unde. Acolo o sa prezint o analiza in ce priveste sansele pentru ca referendumul sa poata sa treaca”, a spus Dragnea.
El a aratat ca majoritatea colegilor sai din BPN considera ca modificarea Constitutiei si infiintarea regiunilor in acest an ar fi foarte importante pentru Romania. „Nu e bine sa cedam foarte usor si sa vedem daca impreuna cu colegii PNL, cu un pachet de masuri sau actiuni care sa fie adoptate de Guvern, am avea posibilitatea sa convingem populatia ca peste 50% plus unu sa vina la referendum. Proiectul de regionalizare va fi gata in septembrie, din punctul meu de vedere. Daca Constitutia va fi modificata, eu imi duc proiectul la capat; daca nu, o sa-l aman”, a spus Dragnea.
El a spus, raspunzand unei intrebari, ca organizatiile PSD care au in acest moment probleme privind mobilizarea la referendum sunt aceleasi organizatii care au avut „aceeasi prestatie” la refrendumul de anul trecut.
„Dar situatia de anul trecut s-a schimbat. Acum organizatiile in mod normal trebuie sa fie si sunt mai bine structurate, trebuie sa aiba mai multa forta de organizare, nu mai sunt intr-un an in care sareau din alegeri in alegeri. In mod normal ar fi sanse daca de exemplu s-ar adopta desfasurarea referendumului in mai multe zile, 3 zile, e voie”, a spus Dragnea.
El nu a dorit sa detalieze in ceea ce priveste pachetul de masuri pe care Guvernul l-ar adopta referitor la organizarea referendumului, aratand ca nu doreste sa le faca publice pana nu le vede premierul Victor Ponta si pana nu vor fi prezentat in BPN si discutate cu colegii de coalitie, respectiv PNL, PC si UNPR.
„Eu vreau sa studiem toate posibilitatile legale prin care am putea organiza referendumul in toamna cu sanse de reusita. (…) Daca o sa constatam din analiza ca e riscant sau sunt sanse mici sa vina 50% plus unu, o sa adoptam o alta strategie”, a spus Dragnea.
El a precizat ca, daca se va lua decizia organizarii referendului in toamna, va exista o strategie speciala pentru romanii din diaspora.
In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „impotriva” si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.
Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.
In aceeasi zi, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat ca PDL, UDMR si PPDD ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.
Presedintele Basescu a declarat, ulteriror, ca termenul fixat de CC este „gresit calculat” si „nu are niciun Dumnezeu”.
Presedintele a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.
Un referendum pentru validarea Constitutiei organizat anul acesta ar trebui sa beneficieze de prezenta de 50% la urne pentru a fi validat. Presedintele PNL, Crin Antonescu, precum si alti lideri USL, s-au pronuntat, in principiu, pentru amanarea referendumului pentru Constitutie pentru 2014, cand a prezenta necesara validarii ar fi doar de 30%. Ministrul Dragnea a declarat, recent, in mai multe randuri, ca nu renunta la ideea organizarii referendumului pentru Constitutie in toamna anului 2012, o solutie pentru ca acesta sa fie validat fiind organizarea in mai multe zile, poate chiar trei, astfel incat prezenta sa poata atinge pragul de validare prevazut de lege.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*