Mediu

Platformă de colectare a gunoiului de grajd în Mihai Viteazu

La Mihai Viteazu au început, în luna aprilie, lucrările de amenajare a unei platforme de colectare a gunoiului de graj. Aceasta va avea o suprafață de un hectar și se realizează cu fonduri obținute de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Platformă de colectare a gunoiului de grajd este amplasată la ieșirea din localitate, vizavi de fosta Cooperativă Agricolă de Producție (CAP) și se va întinde pe un hectar. Primăria Mihai Viteazu va transporta gunoiul de la cetățean la noua platformă de colectare.

Conform declarațiilor edilului Gheorghe Grameni, licitația pentru amenajarea platformei a fost organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, de asemenea în cadrul proiectului vor fi achiziționate și câteva utilaje. Perioada de execuție a lucrărilor este de 3 luni de zile.

“Primăria a făcut studiul de fezabilitate și apoi Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a ținut licitația, ce a fost câștigată de o societate din Prahova. Proiectul presupune pe lângă amenajarea platformei și achiziționarea unui încărcător de gunoi, a unui utilaj de împrăștiat gunoiul, a unui tractor. În acest fel, Primăria va colecta gunoiul de grajd de la cetățeni, contra cost. Vom stabili prin Hotărâre de Consiliu Local un preț pe tonă”, a precizat primarul Gheorghe Grameni.

Investiția va avea un impact pozitiv asupra mediului având în vedere că până acum locuitorii commune nu aveau unde duce acest gunoi și îl depozitau de multe ori la marginea localității. De asemnea, oamenii nu vor mai nevoiți să stea cu geamurile închise la locuințe din cauza mirosului degajat.

În comună sunt crescute aproximativ 10.000 de animale, aceasta fiind o cerință, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor înainte de înscrierea comunei în program.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, desfășurat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Platformele sunt construite în conformitate cu standardele în vigoare, ceea ce garantează că nitrații din gunoiul de grajd nu poluează apele subterane.

Fondurile pentru acest proiect sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*