in sedinta de Guvern din 24 septembrie 2008, a fost aprobata Hotararea de Guvern nr.1195/2008, privind acordarea de sprijin financiar in sectorul legume – fructe si din agricultura ecologica.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si aprobat metodologia de aplicare a acestei hotarari, termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar fiind 12 decembrie 2008, inclusiv.
Sprijinul este destinat producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe si pentru cei din sectorul agricultura ecologica.
I. Sprijin in sectorul legume fructe
Beneficiarii sprijinului sunt: persoane fizice membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori.
Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:
– sa faca dovada utilizarii dreptului de folosinta a terenului;
– sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha;
– sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul local pentru anul anterior acordarii sprijinului.
Sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, in conformitate cu legislatia in vigoare, apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe.
Beneficiarii pot solicita acest sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafetele de pe care sunt recoltate fructe.
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.
II. Sprijin in sectorul agricultura ecologica
Beneficiarii sprijinului sunt: producatori agricoli, persoane fizice sau juridice, activi in productia primara de produse agricole obtinute in conformitate cu legislatia din domeniu privind agricultura ecologica.
Conditii generale pentru a beneficia de sprijin:
– sa detina cel putin in folosinta o suprafata de teren agricol de minim 0,25 ha cultivata in sistemul de agricultura ecologica, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu;
– sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica, tinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Compartimentul de specialitate si in registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologica din fiecare DADR;
– sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul administratiei publice locale.
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti primesc cererile de sprijin, verifica eligibilitatea beneficiarilor si elaboreaza situatia centralizata privind beneficiarii sprijinului financiar.
(Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)