Educație

Un altfel de after-school pentru elevii din Siliștea

Pornind de la premisa că și copiii din mediul rural merită să învețe având la dispoziție materiale și resurse didactice de calitate, primarul Mihai Soare și-a propus amenajarea unui centru after school în cadrul școlii din Țepeș Vodă. Instituția a fost dotată cu echipamente specifice pentru realizare program tip after-school. Veștile bune nu se opresc aici…pentru ca cei 200 de elevi din comună să aibă acces la educație la fel ca elevii din mediul urban, autoritățile au demarat o serie de proiecte prin care școala a fost transformată în after – school dar cu o tematică mai aparte.
“Ne dorim să le oferim copiilor din comuna noastră șansa de a învăța având la dispoziție materiale didactice din diferite domenii. Ei sunt viitorul nostru și cred că prin educație pot deveni medicii, agronomii, inginerii de mâine, cei care vor avea grijă de noi. Îi mulțumesc pe această cale domnului Alexandru Ionașcu pentru implicarea în aceste proiecte culturale și educaționale prin care ne dorim să deschidem orizonturi noi pentru copiii și tinerii comunei”, a precizat primarul Mihai Soare.
Autoritățile locale au finalizat luna trecută proiectul „Dotare școala Țepeș Vodă, comuna Siliștea cu echipamente specifice pentru realizare program tip after-school”. Fondurile au fost obținute prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pe măsura M6/6B – Investiții în infrastructura de bază la scară mică”.
Proiectul a vizat amenajarea și dotarea fostei școli din Țepeș Vodă prin transformarea acesteia în After-school. Astfel, s-a achiziționat mobilier școlar (bănci, scaune, catedre, dulapuri), s-a realizat instalația de încălzire (centrală și calorifere), s-au montat aparate de aer condiționat și sistem de supraveghere video. De asemenea centrul after-school a fost dotat cu tablă interactivă, video proiector, sistem audio, 25 de laptop-uri cu licențe și un copiator multifuncțional.
În paralel, Primăria s-a ocupat de refacerea instalației sanitare, de refacerea grupurilor sanitare și de zugrăvelile interioare.
Școala din satul Țepeș Vodă, clădire patrimoniu cu o vechime de peste 100 de ani, a fost renovată și reabilitată motiv pentru care la începutul anului în curs s-au demarat o serie de proiecte prin care școala să fie transformată în after – school dar cu o tematică mai aparte, proiecte care s-au realizat din donații și sponsorizări. 
Fiecare sală de curs a fost sau va fi transformată într-un mic muzeu cu exponate de specialitate. Pe hol este prezentată, printr-o expoziție, istoria drapelului românesc și a pavilioanelor regale. 
Astfel, sala de istorie a fost amenajată împreună cu Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța devenind filiala muzeului în teritoriu. Familia Vintilă a donat obiecte ce au fost expuse în acestă clasă. Pe pereți au fost expuse diagrame cu rezistența și lupta comunistă. S-a urmărit în amenajare alocarea unui spațiu pentru perioadele istorice: preistoric, antic, medieval, modern și contemporan.
Sala de biologie a prins viață prin intermediul câtorva acvarii cu pești exotici, un terariu cu un piton tigrat, cobai de laborator, un iepure, o broască țestoasă. Se intenționează și achiziționarea altor animale precum o iguană, pești din alte specii decât cei existenți, hamsteri, porcușori de guineea.
Biblioteca din cadrul școlii a fost amenajată tot cu sprijinul Primăriei, ne referim aici la dotarea spațiului. Încăperea a fost însuflețită prin expinerea unor tablouri cu scritori și poeți dar și cu personalități ale comunei. Cei care trec pragul bibliotecii pot admira și o vitrină muzeu, în care se află cărți vechi precum Dumbrava Roșie dar și condici ale Școlii gimnaziale din Siliștea.
Fondul de carte al bibliotecii numără aproximativ 2000 de cărți, o parte dintre acestea fac parte din fondul de carte al școlii vechi din localitate, cărți ce au fost recuperate și recondiționate, iar cealaltă oarte provin din donații și sponsorizări.
Proiectele administrației locale nu se opresc însă aici!  
“Dorim să realizăm o sală de robotică pentru care avem nevoie de o serie de componente electronice și de două imprimante 3D, avem deja un profesor care să îi învețe pe copii tainele acestei ramuri. Urmărim amenajarea unui loc de joacă pentru copii pe perioada iernii, și totodată avem în vedere și achiziționarea unei vitrine frigorifice”, a precizat Alexandru Ionașcu, consilierul personal al primarului. 
Datorită sponsorilor, autoritățile au reușit să amenajeze un altfel de after-school, un spațiu în care copiii pot avea acces la informații valoroase pentru dezvoltarea lor. Cei care doresc pot fi alături de copiii din comună, prin donații și sponsorizări, pentru continuarea proiectelor demarate de administrația locală.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*