Educație

„Interferențe inocente de la A la Z” la Școala Gimnazială din Topalu

Școala Gimnazială Nr. 1 Topalu desfășoară proiectul cultural „Interferențe inocente de la A la Z”, proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Instituția de învățământ a obținut finanțare pentru implementarea proiectului prin Componenta C 11 Turism și Cultură din cadrul PNRR. Proiectul se desfășoară în perioada 1.04.2023-30.06.2024 și are ca scop creșterea capacității Școlii Gimnaziale Nr. 1 Topalu de a organiza și desfășura ateliere practice și creative, expoziții, excursii tematice și activități care promovează manifestarea cultural-artistică inovativă în rândul elevilor și cadrelor didactice, stimulând creativitatea și libera exprimare.

Proiectul a fost lansat pe 26 septembrie 2023, dată la care s-a desfășurat cea de-a doua activitate din cadrul proiectului – Comunicare, informare și promovarea proiectului. Aceasta s-a desfășurat în prezența elevilor, cadrelor didactice, reprezentanților comunității locale și invitaților din domeniul artei plastice, teatrului și IT și a fost condusă de doamna director Șerban Camelia. Cei prezenți au primit kit-uri cu materiale promoționale.

Începând cu luna octombrie 2023 au fost organizate ateliere de artă plastică, teatru și artă digitală. Elevii au conștientizat gradul de educaţie prin cunoaştere, comunicare, creaţie şi implicare, încercând să-și dezvolte perseverența, să-și cultive trăsăturile morale, sociale, psiho-afective şi de caracter.

„În cadrul atelierelor am avut invitați care ne-au povestit despre farmecul fiecărui domeniu, copiii având ocazia să își pună în practică creativitatea. Elevii și-au putut dezvolta simţul de apreciere a moştenirii culturale şi artistice, educa sensibilitatea faţă de valorile culturii naţionale şi universal”, a precizat directorul Camelia Șerban.

În luna iauarie a acestui an s-a desfășurat atelierul practic și creativ la Muzeul de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu, avându-l ca invitat pe domnul profesor de arte Aurelian Broască de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și directorul Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța, participanții fiind elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Topalu ce fac parte din grupul atelierului de pictură.

Doamna muzeograf Ina Aramă le-a prezentat copiilor informații despre biografia marelui artist Nicolae Tonița și a asigurat condiții optime pentru desfășurarea activității în incinta muzeului.

Domnul profesor Aurelian Broască a completat prezentarea biografică cu detalii legate de viața și creația marelui artist într-un mod atractiv, trezindu-le interesul copiilor. De asemenea, le-a oferit elevilor posibilitatea de a realiza o reproducere a portretului „Cap de copil”, de Nicolae Tonița, respectând „rigorile” artei plastice. Astfel, elevii s-au bucurat de prezența unui specialist în domeniul picturii și de un ambient potrivit, în care au putut să-și manifeste abilitățile creative.

În luna februarie, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Topalu au înțeles că inspirația poate veni de oriunde, din lucrurile pe care le vedem, le trăim, le citim și nu în ultimul rând din noi și din felul în care alegem să privim lumea. Nu de puține ori se întâmplă să găsească motivația de a merge mai departe și de a lupta pentru ceea ce își doresc în oameni care au trăit aceleași sentimente ca ei și au reușit să aibă succes. Cele 3 echipe de elevi din cadrul proiectului au avut oportunitatea de a întâlni oameni valoroși din domeniul artei – prof. Aurelian Broască, teatrului – actorii Magda Catone și Claudiu Bleonț, informaticii- prof. Țacu Adrian. Cu acest prilej au fost încurajați pentru a învăța cum să depășească un obstacol și să continue drumul în viață, cum să găsească puterea de a fi ei înșiși într-o lume care încearcă în permanență să îi schimbe.

La începutul lunii mai, timp de șase zile copiii celor trei echipe de elevi din cadrul proiectului au participat la o serie de activități ce s-au desfășurat în cadrul taberei Parcul de distracții Alex&Emma’s Land din localitatea Pietroșani, județul Argeș. Pe lângă activitățile desfășurate în tabără copiii au vizitat și obiectivele turistice din zonă: localitatea Târgoviște și Turnul Chindiei, Curtea de Argeș, mănăstirea rupestră „Corbii de Piatră”, Castelul Dracula de la poalele Munților Iezer.

„Ultima zi a taberei a sosit mai repede decât am fi crezut, aducând cu ea competiția finală în care au fost verificate toate cunoștințele și deprinderile însușite în cadrul atelierelor de lucru, precum și festivitatea de premiere pentru toate activitățile desfășurate, ca încununare a muncii și a talentului”, a mai precizat directorul Camelia Șerban.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*