Pe 23 mai, în a treia zi de joi după Paște, cadrele didactice din Gârliciu împreună cu părinții și elevii au readus la viață un obicei străvechi, de invocare a ploii, în acest fel transmițând de la o generație la alta tradițiile și obiceiurile satului. La activitatea copiilor au participat și primarul Anica Tufă dar și reprezentanţi ai Compartimentului Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.
Elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Dumitru Gavrilescu”, cu sprijinul părinților și al autorităților locale au realizat activitatea extracurriculară „Caloianul – ritual de invocare a ploii”. Copiii au confecționat din lut păpuși pe care apoi le-au împodobit cu coji de ouă colorate și cu flori. Apoi, au pornit în alai spre Dunăre, bocind și cântând, invocând ploaia. Ajunși la râu copiii au dat drumul păpușilor pe apă. De asemenea, a fost prezentat și dansul paparudelor, realizat de un grup de eleve din cadrul școlii. Însoțiți de cadrele didactice și părinți, copiii și-au manifestat bucuria în cel mai frumos și inedit mod, fiind răsplătiți de gospodinele comunei cu plăcinte calde. Pentru câteva ore au simțit magia naturii și cu siguranță își vor aduce aminte toată viața de sentimentele pe care le-au trăit în acea zi.
„Caloianul este identitatea noastră locală. Tradițiile sunt un element esențial al culturii noastre, ele ne ajută să formăm structura și fundația societății, ne reamintesc că suntem parte a unei istorii care ne definește trecutul, ne transformă în oamenii care suntem azi și cei care vom deveni mâine. Pentru mine tradițiile au fost și sunt importante pentru că mă ajută să-mi reamintesc de unde vin, de familie, de emoții transmise din generație în generație. Mulțumesc cadrelor didactice pentru implicarea în activitate, mămicilor și bunicilor care au pregătit cele mai gustoase plăcinte!”, a transmis primarul Anica Tufă.