Cultură

Ziua limbii tatare sarbatorita la Mangalia

Pe 4 mai, primarul municipiului Mangalia Mihai Claudiu Tusac a primit vizita presedintelui UDTTMR Amet Varol impreuna cu Tair Nuredin presedintele filialei Mangalia si alti reprezentanti ai etniei turco-tatare. 
Vizita a fost facuta cu ocazia sarbatoririi pe data de 5 mai, a zilei limbii tatare. Cu acesta ocazie presedintele UDTTMR Amet Varol a inmanat primarului placheta comunitatii turco-tatare, multumindu-i totodata pentru sprijinul pe care l-au avut intotdeauna din partea administratiei locale. Si presedintele filialei Mangalia Tair Nuredin a oferit edilului simbolul comunitatii turco-tatare in semn de respect si multumire pentru buna colaborare pe care au avut-o in ultimii trei ani.
De fiecare data Primaria Municipiului Mangalia s-a implicat in organizarea unor manifestari cultural-etnice, impreuna cu etnicii din localitate, avand sprijinul cadrelor didactice si al elevilor. De exemplu, la Liceul Callatis s-au organizat doua editii ale ZILEI MINORITĂTILOR, la care au participat si membrii comunitatii turco-tatare: ansamblul GEASLAR (tinerete) si doamnele care au expus mancaruri traditionale si alte produse specific tataresti. Si in data de 5 mai 2011, Liceul Callatis a fost gazda unor manifestari culturale prilejuite de ziua limbii tatare.
Primarul Mihai Claudiu Tusac nu a pierdut nici o ocazie de a promova atractiile turistice deosebite pe care le are Mangalia; in cadrul vizitelor oficialitatilor statului roman sau a altor personalitati straine in traseu a fost inclusa Geamia ESMAHAN SULTAN, ca fiind cea mai veche cladire a acestei etnii din Romania (sec XVI), refacuta cu ajutorul guvernului turc. Astfel, acest monument reprezentativ pentru Mangalia a fost vizitat de catre: ministrul Elena Udrea, principele Radu Duda, delegatia primarilor sloveni, ambasadorul Elvetiei Livio Hurtzeler si alte personalitati. 
„Am sprijinit toate activitatile prin care s-a evidentiat diversitatea valorilor patrimoniului cultural dobrogean deoarece cu totii intelegem necesitatea pastrarii si respectarii acestor valori, indiferent caror etnii apartinem: romani, turci, tatari, aromani, rusi-lipoveni, rromi, maghiari si multi altii. Dobrogea este un mozaic din punct de vedere etnic si un model de convietuire pasnica de-a lungul istoriei. De fiecare data am evidentiat meritele acestui popor in ceea ce priveste dezvoltarea economica si viata sociala activa din municipiul Mangalia. Sunt oameni de afaceri foarte seriosi, foarte uniti, care intervin si se implica si in probleme de ordin social, ajutand etnicii lor mai putin norocosi. Ar trebui si noi, romanii sa invatam si sa punem in aplicare aceste lucruri bune pe care ei le fac de foarte mult timp”, a declarat primarul Mihai Claudiu Tusac.
Existenta mai multor etnii este un adevarat castig pentru Mangalia. „Istoria ne-a lasat aceasta mostenire sa coexistam. De aceea, am propus reprezentantilor etniei turco-tatare sa aduca investitori in sudul litoralului romanesc. Deschiderea unor restaurante cu specific turcesc va fi o atractie deosebita atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani. Trebuie sa valorificam traditiile etniilor cat putem de bine si cu sprijin reciproc cred ca putem oferi oamenilor ce este mai frumos din aceste traditii si obiceiuri”, a incheiat primarul Mihai Claudiu Tusac.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*