Cultură

Lansare de carte cu… surprize!

Duminica, 19 iunie 2011, Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagra” a gazduit o lansare de carte, organizata de Clubul Artelor „Solteris” si Primaria Municipiului Mangalia.
Scriitorul Robert Marius Dinca a prezentat publicului iubitor al literelor si cuvintelor scrise cel de-al treilea volum al sau, „Regele”. Cartea se doreste a fi o reintoarcere in timpurile istorice ale voievodului Vlad-Tepes, dar devine, pe parcursul lecturii, „o retrospectiva a sufletului romanesc”, cum a caracterizat-o Emilia Dabu, presedintele Clubului Artelor „Solteris”.
Prezent la eveniment, primarul Mihai Claudiu Tusac a luat cuvantul si a multumit tuturor membrilor clubului „ca exista, ca duc numele Mangaliei mai departe, ca din sufletul lor luminos au invatat sa dea si copiilor cate o raza, pe care cei mici o prelucreaza si astfel ajung sa calce pe urmele voastre, ale celor care astazi fac parte din elita scriitoriceasca a Romaniei si – de ce nu?! – a lumii.”
Interventia primarului municipiului Mangalia a continuat cu o surpriza deosebit de apreciata: „Cultura a fost mereu un domeniu frumos, dar care a reusit foarte rar sa evidentieze adevaratele valori romanesti pe timpul vietii lor. Le-a dat nemurire, dar pentru unii prea tarziu, cand deja devenisera nemuritori. De aceea, eu vreau sa le multumesc oamenilor de cultura din Mangalia cat inca mai sunt printre noi, desi au calcat deja pe calea nemuririi. Ma refer, deocamdata, la doua doamne care, prin munca lor, prin operele lor scrise, sunt citate in dictionarele literaturii romane: poeta Emilia Dabu si scriitoarea Dora Alina Romanescu (alias, Elisabeta Georgescu), pe care doresc sa le felicit personal, sa le multumesc in numele cetatenilor unui oras intreg si sa le ofer o diploma de excelenta si un cec in valoare de 1.000 de euro fiecare in semn de recunostinta pentru talentul lor si pentru modul in care ne reprezinta in literatura romana.”
Doamnele premiate in acest mod au fost evident emotionate, iar publicul a aplaudat gestul edilului. „Este pentru prima data in Mangalia cand, in afara de o diploma, un scriitor primeste si o suma pe care el o numara nu ca bani ci ca numarul de carti pe care l-ar putea scoate”, a declarat Emilia Dabu. De asemenea, scriitoarea Dora Alina Romanescu a evidentiat gestul deosebit al administratiei locale de a oferi compensatii financiare celor care trudesc in numele literaturii romane si care si-au asumat misiunea de a reprezenta Mangalia in bibliotecile tarii. 
Lansarea de carte a continuat cu momentul propriu-zis al prezentarii romanului „Regele” de catre Emilia Dabu, profesor Ionel Dumitrescu si pictorul Nicolae Gageanu. Scriitorul George Serban a dat citire prologului, in timp ce scriitoarea Mihaela Burlacu, reprezentanta Consiliului Judetean Constanta, a felicitat tanarul sau coleg pentru curajul de a continua sa scrie. Evenimentul a fost inchis pe acorduri de chitara de catre cantautorul Gabriel Tora, care a compus cantece pe versurile lui Robert Marius Dinca si a realizat originala coperta a volumului „Regele”.
Robert Marius Dinca, in varsta de 33 de ani, a debutat in 2004, cu romanul „Doar eu si umbra mea”, iar peste sase ani, in 2010, a revenit in atentia publicului cititor cu romanul „Cer fara stele”. Autorul are in palmares doua distinctii literare primite in anul 2010: Premiul al III-lea la sectiunea Proza si Premiul al II-lea la sectiunea Roman, pentru „Cer fara stele”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*