Cultură

Duminica mironosițelor, festivalul tradițiilor lipovenești la Ghindărești

Pe 16 iunie întreaga comunitate din Ghindărești a fost în mare sărbătoare. Ansambluri lipovenești dar și dobrogene s-au reunit la festivalul „Duminica Mironosițelor”, organizat în centrul localității, la piața pe de malul Dunării.

Evenimentul „Duminica Mironosițelor” a fost organizat de Primăria și Ansamblul Reabina Ghindărești în parteneriat cu Asociația Lotca Albastră Ghindărești iar anul acesta s-a aflat la cea de-a doua ediție.

„Duminica Mironosițelor” reprezintă ziua femeii creștine, când se cinstesc femeile care au mers la mormântul lui Iisus pentru a-i unge trupul cu mir. Numele sărbătorii în lipovenește este Jena Mironosița. Se sărbătorește în a doua duminică după Paște. Prima ediție a festivalului a avut loc anul trecut, chiar în ziua respectivă, în anul acesta s-a decalat, din diverse motive administrative. Organizatorii au decis să păstreze numele festivalului, pentru continuitate, chiar dacă nu a avut loc de sărbătoarea propriu-zisă, care a fost în mai.

Evenimentul a fost unul plin de culoare și savoare și a împletit armonios tradițiile lipovenești cu cele dobrogene. Pe scenă au urcat și i-au încântat pe cei prezenți cu muzică și dansuri tradiționale: Ansamblul Reabina, Artion Vitalie (garmoșca), Galubde More, Micile Steluțe, Ansamblul Anoixi, Slavianka Originală, Giulia Luchian, Ansamblul Mugureii Dobrogeni, Sofia Baciu, Teodora Vartolomei, Gabriela Toma, Ansamblul Carsium, Amsamblul Silișteanca, Ansamblul Izvorașul Dobrogean, Ansamblul Luminițe Dobrogene, Nicu Artion și George Antrop, Ansamblul, Novoseolskie Tanțioară, dar și trupa rock Maladeț.

Anul acesta, în cadrul festivalului Primăria și Asociația Lotca Albastră au organizat primul Târg al Producătorilor Locali din Ghindărești, localitatea cu cea mai mare comunitate de lipoveni din județul Constanța. Cei prezenți au avut posibilitatea să descopere și să aprecieze talentul și munca oamenilor din comună. În cadrul Târgului, au putut fi admirate și achiziționate costume tradiționale, picturi cu peisaje specifice zonei, preparate tradiționale pregătite de mâinile iscusite ale localinicilor, dar și miere din recolta proprie a acestora. La festival a participat și creatoarea de suveniruri tradiționale ale  rușilor lipoveni, Crina Chirilă, care a expus broșe Matrioschi.

„Asociația pescarilor de rit vechi Sfântul Nicolae” din Ghindărești a pregătit și a oferit ciorbă de pește tuturor locuitorilor și oaspeților prezenți la festival. Aceștia au fost răsplătiți cu diplome din partea organizatorilor. De asemenea, 160 de copii prezenți la festival au primit dulciuri din partea sponsorilor.

„Mulțumim tuturor participanților la cea de-a doua ediție a festivalului. Mulțumim ansamblurilor, partenerilor, sponsorilor, producătorilor pescarilor și oamenilor cu suflet mare care ne-au fost alături în această zi specială! Împreună am reușit să transformăm ziua de 16 iunie într-o mare sărbătoare a localității Ghindărești”, a transmis primarul Vasile Simion.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*