Comunitate, Consiliul Județean Constanța, Cultură, Educație

Comuna Pantelimon gazda Festivalului Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi

Pentru trei zile, cetatea Ulmetum din comuna Pantelimon a devenit locul de întâlnire al gladiatorilor. Consiliul Județean Constanța în colaborare cu Primăria Pantelimon a organizat în perioada 22-26 septembrie Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi.

Seria proiectelor culturale finanțate de Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Primăria Pantelimon, continuă. După o vară plină de evenimente, care au pus în valoare patrimoniul cultural, luna septembrie a adus în scenă Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi, un eveniment plin de istorie, tradiție și experiențe fascinante, desfășurat de Asociația „Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare”, cu sprijinul CJC.

„Festivalul Ulmetum este un vis devenit realitate. De foarte mulți ani, mai precis cinci, ne-am dorit să-l realizăm. După multe întâlniri cu suișuri și coborâșuri au reușit să ducem de împlinire acest eveniment. De ce este important festivalul Ulmetum pentru comunitatea Pantelimon? Noi suntem norocoși că avem în comună acest edificiu care ne oferă posibilitatea de a studia trecutul și a înțelege viața strămoșilor noștri. Evenimentul le oferă copiilor șansa să paticipe la lecții de istorie vie și de aceea el va continua și în anii următori. Comuna Pantelimon merită să fie cunoscută prin această cetate, iar locuitorii trebuie să fie mândri, să cunoască istoria și să se implice în promovarea obiceiurilor și tradițiilor practicate în zona în care trăim”, a declarat primarul Costel Armășescu.

O serie de manifestări artistice, de reenactment și de tip living history au fost organizate în aer liber. Astfel au fost organizate ateliere cu tematică de școală de gladiatori, în cadrul cărora, câte 10 copii din fiecare localitate, sub îndrumarea unui instructor, au deprins abilități specifice demonstrațiilor și luptelor în arenă.

În cele trei zile au fost organizate ateliere de meșteșuguri antice și tradiționale, ateliere de podoabe, ateliere de îndemânare pentru copii, prezentare de echipamente și vestimentații antice, demonstrații de mânuiri de arme, lupte demonstrative gladiatori, atelier gastronomic. Vineri și sâmbătă seara, începând cu ora 18.30 au fost proiectate pe ecran, în aer liber filmele: Troia și Gladiatorul. Sâmbătă și duminică au avut loc demonstrații ale școlilor de gladiatori, întreceri sportive între școlile de gladiatori, iar la finalul fiecărei zile, festivitatea de premiere. În ultima zi a festivalului, cei prezenți au asistat la un spectacol de dansuri folclorice.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu care a transmis: „Istoria şi tradiţiile ne sunt trecut, prezent şi viitor. Ne îmbogăţesc cultural şi ne fac să ne simţim parte dintr-o comunitate unită în jurul unor valori identitare care ne definesc. Cu bucurie, am participat la Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi, un eveniment cultural remarcabil, aflat la prima ediţie, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. Am avut parte de o fascinantă călătorie în timp, care a dezvăluit trecutul bogat al acestei regiuni, într-o atmosferă plină de energie și de entuziasm. Felicitări organizatorilor, actorilor implicaţi şi tuturor celor care au pregătit, cu multă pasiune, minunatele ateliere interactive pentru cei mici şi toate demonstraţiile artistice spectaculoase. Cei prezenți la eveniment au descoperit frumusețea acestei regiuni, legendele şi captivanta istorie a Cetăţii Ulmetum”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*