Administrație locală

Isarescu: Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Nimeni nu stie ce se va intampla

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o crestere economica nu se poate realiza doar daca dai mai multi bani in economie si ca pentru o crestere economica sanatoasa trebuie asigurata, in principal, stabilitatea preturilor.
„Nu inseamna ca daca dai mai multi bani in economie ai crestere economica. Foarte triviala chestiunea. E ca atunci cand vorbesti cu fiul tau si vrea mai multi bani. «Dar ce faci cu ei ?» «Fac asta si asta». «incearca sa faci cu bani mai putini», si e greu. Nu e vorba de baiatul meu, e vorba de o discutie intre tata si fiu, e un principiu. Cu bani multi oricine poate sa faca, treaba e sa faci cu bani putini, aia inseamna dezvoltare. Deci, bagarea banilor in economie, in orice conditii, fara niciun fel de discernamant este un mare pericol, de regula duce la inflatie, la deprecierea banilor. Cred cu tarie ca daca vrei sa ai crestere economica sanatoasa trebuie sa asiguri, in principal, stabilitatea preturilor, sanatatea monedei”, a afirmat Isarescu, luni, la Constanta.
El a explicat ca pentru o stabilitate financiara nu este suficienta doar o stabilitate a preturilor si ca aceasta tine si de alti factori.
„Banca Central Europeana a introdus pe plan secundar stabilitatea financiara. Si a pornit de la o realitate. Stabilitatea preturilor este si conditie si preconditie pentru o crestere economica sanatoasa. Dar stabilitatea preturilor nu este suficienta sa asigure stabilitatea financiara. Stabilitatea financiara are alti factori si nu tin numai de supraveghere. in conditii de recesiune prelungita, cu toata stabilitatea preturilor poti sa ai criza, recesiune, principiul il stiti, principiul bicicletei. Cind bicicleta merge, o tii mai usor in echilibru, daca sta, trebuie sa fii putin artist, iar daca mai vrea sa dea si inapoi, cade. Atunci, fara sa o spuna, dom’le, o Banca Central Europeana trebuie sa se ocupe de cresterea economica, prin introducerea celui de-al doilea obiectiv, stabilitatea financiara, prin introducerea adevarului, acum de necontestat, ca daca nu ai crestere economica ti se pot rupe echilibrele, se accepta faptul ca un element care poate sa duca la inflatie mai ridicata este chiar recesiunea, lipsa cresterii economice, pe care o privire sa o numesc mioapa, unilaterala, legata de stabilitatea preturilor, poate sa o aiba”, a mai spus Isarescu.
El a precizat ca lumea trece prin transformari deosebite, dar ca nu stie ce se va intampla in perioada urmatoare.
„Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Ce se va intampla? Nu stiu. Si v-o spun clar, nu stiu ce se va intampla cu toate ca circul in toate aceste cercuri in care se discuta si de viitorul omenirii si al bancilor centrale, nu stiu nici ei foarte clar. Nu cred in conspiratii, probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunam si…astea sunt… Dar sincer nu se intampla numai in Romania, minti din astea bolnave si dominate de ideea conspiratiei mondiale exista peste tot”, a mai spus guvernatorul BNR.
El a participat, luni, la deschiderea oficiala a Forumului-dezbatere „Scoala de vara BNR”, care a avut loc la sediul Universitatii Ovidius din Constanta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*