Administrație locală

Gospodăriile și terenurile din comuna Săcele au fost intabulate

Veste bună, la început de an, pentru locuitorii din comuna Săcele. Proprietarii a 6584 de imobile vor primi începând de azi, 13 ianuarie, noile cărți funciare. Documentele au fost înmânate, la sediul Primăriei, primarului Ion Oprea de către directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, Grecu Dorin Sasu.

Săcele este prima comună din județ care a primit, anul acesta, noile cărți funciare, după ce Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice, și Administrației (MDLPA), a finalizat lucrările de cadastru general al comunei.

Astfel, proprietarii a 6584 de imobile din comuna Săcele, primesc începând cu data de 13 ianuarie, noile cărți funciare. Documentele sunt eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

În comuna Săcele, lucrările de cadastru general realizate prin proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”- POR au început în anul 2020 și au vizat o suprafață totală de 14.421,5629 de hectare.

„Realizarea cadastrului general este o mare realizare pentru comuna noastră, de acum toate gospodăriile și terenurile din intravilan și extravilan au fost cadastrate și intabulate. În urma impelementării proiectului administrația locală va beneficia de stimularea investițiilor în infrastructura rurală în domeniile transport, energie, mediu, sănătate și infrastructură socială. Totodată va fi sporit accesul la fondurile UE, se va realiza promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, dar și  dezvoltarea durabilă a localităților, a protejării mediului și a utilizării eficiente a resurselor”, a precizat pentru publicația noastră primarul Ion Oprea.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri, situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*